Bitcoin (BTC) beleid in Nederland en Duitsland: Wat zijn de verschillen?

1304 totale weergaven
|

Nederland en Duitsland zijn beide lidstaten van de Europese Unie. Lidstaten moeten de gewijzigde EU anti-witwasrichtlijn 10 januari 2020 hebben geïmplementeerd. Dit zou ervoor moeten zorgen dat overal in de EU de regels ongeveer gelijk zijn.

In de praktijk pakken deze wetsvoorstellen in elk land anders uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nederland vs Duitsland

In Nederland moeten aanbieders van wisseldiensten en bewaarportemonnees zich laten
registreren bij De Nederlandsche Bank.Dit registratiestelsel is een implementatie van de richtlijn van de EU. Duitsland gaat nog een stapje verder. In Duitsland is er geen registratieplicht maar een vergunningstelsel.

Nederlandse ondernemers moeten vanaf de start van volgend jaar rekening houden met de Anti-witwasrichtlijn (Wwft) AMLD5. Terwijl Duitse banken in 2020 bitcoin mogen opslaan en aanbieden.

Banken

Duitse banken mogen vanaf volgend jaar ook bewaar portemonnees aanbieden. Dit staat in een wet die door het Duitse parlement is aangenomen. Verwacht wordt dat alle 16 bondsstaten de wet aan gaan
nemen. In Duitsland reageerde de Duitse bankenvereniging (BdB) positief.

Zij zien het als hun taak om het vermogen van hun klanten veilig te bewaren en het risico te managen.
Daarnaast staan zij altijd al onder toezicht. Het Duits model biedt de mogelijkheid te investeren in crypto via fondsen zodat investeerders hun geld niet naar buitenlandse instellingen overmaken.

In Nederland experimenteerde ABN met het concept van de crypto wallet onder de naam ‘Wallie’. Er is van afgezien om ermee door te gaan omdat het te riskant zou zijn voor klanten van ABN om blootgesteld te worden aan de volatiliteit van Bitcoin en andere virtuele valuta.

De kans is groot dat we soortgelijke experimenten/projecten gaan zien in Duitsland.

Duitsland heeft grotendeels dezelfde regels maar men gaat er daar net wat anders mee om. Nederlandse banken kunnen zich ook laten registreren als aanbieder of wisselinstelling, de Wwft biedt deze mogelijkheid.

Boetes

Door mogelijke boetes en maatregelen van de DNB heeft de Wwft heeft nu voor alle banken prioriteit. Een nieuw risicovol product aanbieden zou het verkeerde signaal afgeven als ze hun Wwft compliance voor het reguliere betalingsverkeer nog niet op orde hebben.

Nederland loopt voorop op het gebied van over-reguleren, of het nu gaat om virtuele valuta of CO2-maatregelen. Dit schrikt investeerders en ondernemers af en dat biedt kansen voor
andere lidstaten.