Bitcoin (BTC) in 2019 – de 5 belangrijkste technologische verbeteringen dit jaar

Het jaar loopt op zijn einde en ook de afgelopen twaalf maanden is er weer keihard gewerkt om de technologie achter Bitcoin (BTC) te verbeteren. Drie dagen geleden kwam er een Bitcoin Optech Newsletter online waarin de ontwikkelingen zijn samengevat.

Onder aan dit artikel staan alle ontwikkelingen per maand weergegeven. We lichten kort enkele features uit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Proof of Reserve

In januari deed Steven Roose een voorstel voor Proof of Reserve. Dit is een format voor pseudo-transacties om te kunnen bewijsen dat de er een bepaalde hoeveelheid reserves in beheer zijn van de eigenaren.

Er was geen enkele tool voor handen om te kunnen garanderen dat de munten die in beheer zijn bij bijvoorbeeld exchanges en custodians ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Hoe zeker weet je dat Binance van alle gebruikers de BTC wel daadwerkelijk in kas heeft?

Roose maakte een tool die gebaseerd is op Partially Signed Bitcoin Transactions (PSBTs). Alle specificaties zijn te zien in de Bitcoin Improvement Proposal BIP127. Hiermee gaat het voor de custodial moeilijker zijn om diefstal, hacks of tekorten te verbergen.

2. Miniscript

In Augustus presenteerde een prominente bitcoin-ontwikkelaar een nieuw stukje codetaal waarmee smart contracts een boost zullen krijgen. Pieter Wuille is een van de bedenkers van dit Miniscript.

Hierin kun je bepaalde ‘conditions’ programmeren waarmee je Bitcoins kunt versturen. Wuille werkte samen met Andrew Poelstra en Sanket Sanjakar een jaar aan dit project.

Het was al bij meer mensen bekend dat hier aan gewerkt werd, want sinds februari gingen er al gesprekken over deze ontwikkeling.

‘Script’ is de slimme taal voor de smart contracts in bitcoin. Hiermee kunnen gebruikers bepaalde voorwaarden instellen waaraan moet worden voldaan voordat er bitcoin kan worden verplaatst.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan fondsen die moeten worden opgesloten tot een bepaalde tijdstip voordat ze weer verstuurd mogen worden. Of twee mensen die een transactie moeten ondertekenen voordat het geld kan worden verplaatst, een concept met de naam ‘multi-sig‘.

Het klinkt allemaal heel logsich omdat Ethereum is bedacht om dit te kunnen doen met de smart contracts.

De programmeerbaarheid is nieuw in de wereld van het geld, omdat hier in de traditionele wereld altijd een tussenpersoon voor nodig is. Bij digitaal geld zoals Bitcoin dus niet. Met ‘Miniscript’ kun je dit op de blockchain van bitcoin op verschillende manieren toepassen. Wuille geeft hier een voorbeeld voor: ‘Persoon A heeft op elk moment de toegang tot de munten, en persoon B krijgt dit pas na [één] dag’.

Hieronder is te zien hoe dit op dit moment in het Script codetaal van Bitcoin geïmplementeerd moet worden.

En met Miniscript ziet dat er als volgt uit:

Miniscript komt dus bovenop de codetaal van bitcoin en het wordt met veel gejuich ontvangen. Een ontwikkelaar van Blockstream is blij dat hij niet meer op de ‘unsexy en vital’ met de code hoeft te werken.

Het is dus een makkelijkere manier om iets bovenop bitcoin te bouwen. Als je geïnteresseerd bent in deze materie is het aan te raden het artikel van bitcoinmagazine te lezen.

3. Lightning Loop

Sinds maart is er een offramp functie voor het Lightning Network beschikbaar. De ‘Loop Out’ functie zorgt ervoor dat je gemakkelijker bitcoin kunt opnemen via het netwerk. Het is in feite een weg van het Lightning Network af, een ‘offramp’.

De oplossing kreeg de naam Lightning Loop. Het volgende probleem werd hiermee opgelost: gebruikers van het Lightning Network konden soms geen bitcoin meer opnemen op een bepaald adres. Met Loop Out kun je jouw BTC laten versturen naar een bitcoinadres naar keuze zonder de betaalkanalen te hoeven sluiten.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]A non-custodial solution for users who want to withdraw some of their funds from a LN channel to an onchain UTXO without closing the channel. In June, they would upgrade Loop to also allow users to spend a UTXO into an existing channel. [/penci_blockquote]

4. Taproot

In mei kwam Pieter Wuillie (in samenwerking met Gregory Maxwell) opnieuw met een voorstel. Het betrof een taproot soft fork met de daarbij behorende bip-taproot en bip-tapscript (die beide weer gebaseerd zijn op de bip-schnorr voorstellen van eerder dit jaar).

Dit moet de flexibiliteit van de smart contracts op Bitcoin verbeteren.

Het doel van Taproot is ook om een extra laagje privacy aan de contracten te hangen door het smart contract op te splitsen. De meest complexe smart contracts zijn ook niet te onderscheiden zijn van een normale reguliere transactie die op de blockchain wordt verwerkt.

Taproot is mogelijk door enkele losse features te combineren.

Pay-to-ScriptHash (P2SC), de Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) en Schnorr Signatures zijn hierbij de bouwstenen van het totaalplaatje. In een Crypto 101 hebben we al eens uitgelegd hoe Taproot precies werkt.

Met Taproot ziet elke bitcoin transactie er exact hetzelfde uit. Of het nu een simpele betaling is, of dat het gaat om een transactie van een complex smart contract.

5. Multi Path payments

Vrij recent kwam Blockstream nog met een verbetering voor het Lightning Network. Binnenkort is het namelijk mogelijk om grotere hoeveelheden Bitcoin (BTC) over het netwerk te versturen.

Samson Mow, de Chief Security Officer van het Canadese bedrijf, vertelde aan Decrypt dat er test zijn geweest voor multi-path payments. Dit maakt het mogelijk om betalingen op te splitsen in kleine beetjes, waardoor grote hoeveelheden BTC gewoon snel en goedkoop te versturen zijn.

Het is een feature waar veel mensen al langere tijd gebruik van willen maken. Tot op heden zorgden grote betalingen altijd voor problemen met liquiditeit. Andere peers in het netwerk hadden vaak niet genoeg BTC in hun kanaal om deze relatief grote betalingen door te kunnen sturen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Multi-path payments zijn geslaagd voor de tests, wat betekent dat het binnenkort klaar is voor gebruik.”[/penci_blockquote]

Volgens Mow is dit “de belangrijkste ontwikkeling” van het jaar. Hij liet niet doorschemeren wanneer deze functie precies beschikbaar gaat zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Multi-path payments maken het mogelijk om meerdere kanalen tegelijk te gebruiken, waardoor grote betalingen opgesplitst kunnen worden en als kleine losse betalingen het netwerk in verstuurd kunnen worden.”[/penci_blockquote]

Het voorstel voor Atomic Multi-Path Payments (AMP) via Lightning komt uit 2018. Destijds kwamen de oprichter van Lightning Labs, Conner Fromknecht, en zijn collega Olaoluwa Osuntokun met het idee.

In mei dit jaar kwam er pas een nieuw routing proposal, wat nodig was om het probleem op te lossen. Overigens zorgen AMP’s ook nog eens voor extra privacy en kan er op kosten bespaard worden.

Alle overige verbeteringen en voorstellen

Dit was slechts een greep van een reeks van ontwikkelingen aan Bitcoin, want er gebeurde veel meer dan bovenstaande voorstellen. Hieronder is een overzicht te zien van alle andere aanpassingen die voor Bitcoin kunnen worden doorgevoerd.

Een maand geleden kwam Bitcoin Core 0.19.0.1 uit. In deze update zijn een heel aantal van de bovenstaande BIP’s nog niet doorgevoerd, omdat deze dermate groot (en progressief) zijn. Net als met eerder bij de SegWit kost het veel moeite om aanpassingen door te voeren.

Verdeeldheid in een proces bij het bereiken van een consensus zorgt namelijk voor veel vertraging. Er is in dit decentrale protocol geen CEO die knopen door hakt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC