Bitcoin in november: fout BitMEX, China tegen exchanges en BTC bij bank

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

In het maandoverzicht van oktober kon je lezen dat de prijs van Bitcoin eindigde op $9.150 (+10%). De maand november was minder succesvol. De koers daalde met 15% tot een prijs van $7.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in november: fout BitMEX, China tegen exchanges en BTC bij bank

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

1 november: BitMEX in de problemen

De maand begon met een pijnlijke fout bij Bitmex. De cryptobeurs heeft in een massale mailing naar haar klanten een ‘duizenden’ e-mailadressen gelekt.

Wat ging er precies mis? Er is een klassieke fout begaan: de afzender heeft de kopie-optie (CC) gebruikt in plaats van een blinde kopie (BCC). Het is onbekend hoeveel email-adressen er gelekt zijn. BitMEX geldt als een van de grootste bitcoin beurzen ter wereld met duizenden klanten.

Even later werd ook het twitter account gehacked door een ’troll’.

6 november: China over mining

China is het land waar veel bitcoin miners hun hardware neer zetten. In het land zijn plekken te vinden met goedkope stroom en de juiste omstandigheden om de miners optimaal te laten renderen.

De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming kwam zes maanden geleden met een plan: de bitcoin mining industrie moest langzaam het land uit worden gedrukt. Begin november krabbelde het overheidsorgaan terug.

China is van plan verschillende industrieën langzaam uit te faseren. Tot voor kort moesten de bitcoin ondernemers nog vrezen voor de nieuwe regels, maar nu lijkt er op dat gebied geen vuiltje aan de lucht. De focus ligt nu op de herstructurering van de industrie.

10 november: financiële revolutie

Een echte must-read uit de maand november is de studie van Tuur DeMeester. Hij stelde de vraag: is bitcoin de brandstof voor een nieuwe Reformatie van de 21e eeuw? Een tijd waarin ‘we’ ons los maken van het huidige financiële stelsel van kwantitatieve versoepeling?

Volgens de onderzoekers zijn er vier voorwaarden nodig om een reformatie te herhalen in de 21e eeuw. Dat wil zeggen een afsplitsing van de internationale monetaire en financiële orde.

Lees lees hier meer over The Bitcoin Reformation.

20 november: quitte

Tussendoor nog even een luchtig nieuwtje: op 20 november stond Bitcoin de prijs die het twee jaar ervoor bereikte. In de bullmarkt van 2017 kostte een Bitcoin even veel als in de bearmarkt van 2019.

22 november: China tegen cryptobeurzen

De regionale afdeling van de People’s Bank of China (PBoC) in Shanghai kondigde in november diverse maatregelen aan tegen crypto exchanges in het bijzonder.

Een van de acties: een verbod op zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s), Inital Future Offerings (IFO’s), Initial Exchange Offerings (IEO’s) en Security Token Offerings (STO’s) in het land.

Ook de techregio Shenzhen gaat actie ondernemen tegen cryptobeurzen.

Dat bleek uit een officiële mededeling van de centrale bank in Shanghai, de belangrijkste zakenstad van China.

23 november: The Block versus Binance

Verder was november ook de maand waarin cryptobeurs Binance ruzie had met nieuwsplatform The Block.

The Block Crypto vermeldde dat het kantoor van Binance in Shanghai is gesloten na een inval van de Chinese politie.

De Chinese autoriteiten kwamen eerder met voor de omgang met cryptomunten. Dit nieuws kwam als een bom binnen in de cryptocommunty en de koers van Bitcoin daalde ook flink.

Bitcoin in november: fout BitMEX, China tegen exchanges en BTC bij bank

CEO van Binance CZ ontkende het nieuws over de sluiting van het kantoor en schakelde over door te vermelden dat hij het nieuwsmedium wilde aanklagen om deze berichtgeving.

25 november: Marc van der Chijs

Verder in het nieuws: Marc van der Chijs. Het was een van de meest beluisterde podcast van het afgelopen jaar. We spraken met Marc van der Chijs over zijn mining activiteiten met Hut8 en zijn visie over Bitcoin en het financiële stelsel.

https://bitcoinmagazine.nl/2019/11/vanderchijs-bitcoin-btc-200000/

29 november: Duitsland aan de Bitcoin

Tot slot kwam er goed nieuws bij onze Oosterburen vandaan. Het werd namelijk duidelijk dat Duitse banken vanaf 2020 bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta mogen gaan verkopen en opslaan. Dat is een gevolg van de implementatie van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD4).

De Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer, red.) keurde het wetsvoorstel al goed. De verwachting is dat die stemmingsronde verder geen problemen gaat opleveren.

Voorheen waren banken niet actief op de cryptomarkt, de verkoop verloopt doorgaans via cryptobrokers of andere specialisten.

Ben jij al onderdeel van onze Telegram chat? Kom gezellig langs en praat mee alle nieuwtjes en gebeurtenissen.

Lees meer over: