Gaat president Poetin bitcoin (BTC) als betaalmiddel verbieden?

Rusland onderzoekt een verbod op aankopen met cryptocurrencies zoals Bitcoin en andere cryptovaluta. In een nieuw voorstel van een centrale bank en een adviesorgaan is een verbod op bitcoin een oplossing voor witwassen. Volgens een anonieme bron ligt er een wetsvoorstel om aan de Staatsdoema voor te leggen.

‘Verbod op betalingen met bitcoin’

De centrale bank ‘Izvestia’ heeft te kennen gegeven zich te verzetten tegen het gebruik van digitale activa als betaalmiddel. Momenteel is bitcoin nog een betaalmiddel in webshops in Rusland.

Ook zelfstandigen ontvangen hun inkomsten in de vorm van Bitcoin of andere crypto.

Doorn in het oog voor centrale banken en overheden is de zweem van criminaliteit die er rond bitcoin blijft hangen. Daarom pleiten beleidsmakers voor een verbod als betaalmiddel. Voor de goede orde: het bezitten of minen van BTC blijft wél toegestaan.

Experts wijzen erop dat een verbod niet de oplossing tegen schimmige zaken. Het zal cryptobedrijven gaan raken die diep in de buidel moeten tasten om compliant te zijn.

Rusland bereidt een verbod voor op het gebruik van cryptocurrencies om goederen en diensten te betalen. Het ministerie van Financiën staat achter dit besluit.

In samenwerking met Rosfinmonitoring en de Bank of Russia moet voorstel vorm gaan krijgen.

Bitcoin kopen? Ga naar eToro voor het openen van een rekening.

Financiering terrorisme

Rosfinmonitoring is een federale dienst die door president Poetin in het leven is geroepen.

Het verzamelt en analyseert informatie van financiële transacties om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Zij verzorgen ook de lijst met mensen die als ‘extremist’ of ‘terrorist’ bestempeld zijn.

‘We zien geen voordelen om cryptovaluta te gebruiken als betaalmiddel’, zegt Alexey Yakovlev, plaatsvervangend hoofd van de afdeling bankregelgeving van het ministerie van Financiën. Hij zegt dit aan een rondetafelgesprek over de ontwikkeling van crypto-economie in Rusland en de wereld.

Ook is het nog niet duidelijk welke straf er komt te staan op het overtreden van deze regel.

Rosfinmonitoring kwam alleen met de opmerking dat dit voorstel voortkomt uit de opgestelde normen van de Financial Action Task Force (FATF).

Het verbod op het gebruik van virtueel geld als betaalmiddel heeft twee kanten: het moet criminaliteit aanpakken, maar belemmert ook de ontwikkeling van de economie.

Een dergelijke maatregel zal leiden tot de vorming van een ondergrondse markt, onzichtbaar voor de autoriteiten, waarschuwt Antonina Levashenko, hoofd van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van Rusland.

Veilig opslaan van je bitcoin en crypto? Bekijk de hardware wallet van het Nederlandse Cryptotag.

Bitcoin in Nederland

In Nederland is een soortgelijk proces bezig. Betalingen met Bitcoin zijn dan (nog) niet verboden, maar er ligt wel zware regelgeving voor de deur.

Alle partijen die in Nederland cryptomunten aanbieden, moeten de gegevens van alle klanten opslaan. Ze hebben speciale (verkapte) vergunningen nodig om te mogen blijven opereren.

Lees hier ons dossier over de gebeurtenissen rondom het AMLD5, de Wwft en alle gevolgen die dit heeft voor de cryptosector.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Crypto in de wereld

Cryptocurrencies zijn al verboden in Indonesië, IJsland, Bolivia, Bangladesh, Vietnam, Ecuador en Taiwan.

In China heeft de toezichthouder de verwerking van betalingen aan banken verboden, maar mensen kunnen bitcoins gebruiken voor persoonlijke transacties. Het hodlen van cryptomunten is dus niet een probleem, het aankopen ervan wel.

Mede hierin bezitten veel Chinezen Tether (USDT) om hiermee vanaf buitenlandse exchanges cryptomunten te kunnen kopen. Zij verkrijgen deze stablecoin dan vaak via over-the-counter handelsdesks (OTC).

Bron: iz.ru

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!