‘Bitcoin (BTC) is een wetenschap, fiat geld een religie’

Bitcoin krijgt soms het verwijt dat er een slechts een klein groepje mensen is die hier in heilig gelooft. Mede daarom krijgt het de naam religie of cult toegedicht. Onterecht vindt Pierre Rochard. Hij was in 2013 al betrokken bij Bitcoin.

Hij komt met de term: ‘USD is een religie, Bitcoin is een wetenschap.’

Hiermee doelt hij er op dat wij, als bitcoin-liefhebbers, ons vertrouwen kunnen stellen op wiskunde en wetenschap en niet op iets vaags of ongrijpbaars. De cryptomunt kreeg naast de naam religie, ook jaren de naam ‘cult’. Maar wat is het verschil?

Muzikant Frank Zappa verklaarde dat “het enige verschil tussen een religie en een cultus de hoeveelheid onroerend goed is dat ze bezitten”. Dus als Bitcoin een cult is, is fiat-geld een religie.

Voordelig bitcoin kopen? Ga naar Bitvavo!

Bitcoin in de verdediging

Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er ook mensen zijn die Bitcoin gebruiken voor economische winst. Zij gebruiken BTC als speculatieve asset. Zij zullen de munt niet ten koste van alles verdedigen als het aangevallen wordt.

Dit zijn ook de weak hands die als eerste uit de asset stappen. Zij hoeven het niet beschermen. Vervolgens blijven alleen de ware gelovigen over die zichzelf gaan identificeren met hun geloof.

Maar Pierre Rochard is het hier dus niet helemaal mee eens. En hij krijgt bijval van analist Rhythm. Bitcoin heeft alles te maken met cryptografie en binaire toestanden: wiskunde. Fiat geld heeft te maken met een bepaald onderling en gemeenschappelijk vertrouwen.

Dit vertrouwen is echter gesteld op een groepje directeuren. Gisteren kon je op NOS nog lezen over de Europese Centrale Bank (ECB) die vol trots presenteerde dat het iedere minuut 460.000 euro (!) in de economie pompt. Vertrouw jij op deze praktijken, of vertrouw jij op de wiskunde van Bitcoin?

Bij Bitcoin komt er niet iedere minuut bijna een half miljoen euro in het ecosysteem. Bij Bitcoin is dit allemaal geprogrammeerd; je weet waar je aan toe bent. Op dit moment komen er iedere ~10 minuten 12,5 nieuwe BTC in de markt.

Vanaf mei 2020 zal dit getal veranderen naar 6,25 BTC en iedere pak hem beet vier jaar neemt dit getal af. Op dit moment komt er dus iedere dag nog 1800 nieuwe BTC bij, maar dat gaat gegarandeerd afnemen de komende jaren. Dat is wat anders dan een half miljoen euro per dag.

Wiskundig vertrouwen

Bitcoin is zo wiskundig gemaakt zodat het deflatoir is. De euro is zo bedacht dat het, helemaal na het afschaffen van de goud standaard, inflatoir is.

1 BTC is altijd 1 BTC. Het is belangrijk dat je weet waarin je gelooft. Als Bitcoin jouw religie is, weet je tenminste waarin je gelooft. Weet jij hoe de dollar werkt? Weet jij hoe Bitcoin werkt? Maak dan je keuze en kies een geloof.

Met de halving voor de boeg, komen er ook steeds meer voorspellingen en verwachtingen. Op Twitter deelt @ChartsBTC een grafiek waarin de halvings van 2012 en 2016 te zien zijn. Wat denk jij? Gaan we in de lente van 2020 een nieuwe bullrun zien? Laat het ons weten in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!