‘Bitcoin is een once in a lifetime event, we moeten ons niet laten wegjagen’

In deze nieuwe Hup Bitcoin Podcast afleveringen praten we met Martijn Wismeijer over het ondernemen in de bitcoin wereld. Wismeijer is al sinds 2010 bezig met bitcoin (BTC) en is met recht een oldskool bitcoiner te noemen.

Tegenwoordig is hij actief als marketing manager bij General Bytes. Dat bedrijf is marktleider op het gebied van bitcoin pinautomaten.De fabrikant verkocht al meer dan 3.000 automaten en dat aantal groeit gestaag.

We praten over het minen van 50 ‘waardeloze’ BTC met je laptop en tal van andere bitcoin zaken: ”Binnen twee weken had ik 50 bitcoin gemined met mijn laptop. Dat was met een hele oude Acer, zo’n pizzadoos model.’

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast!

Bitcoin ontdekken

Bitcoin had in 2010 nog geen marktwaarde. Om er toch mee bezig te gaan besloot Wismeijer gewoon met zichzelf te experimenteren: ”Ik begon satoshi’s naar mijzelf te sturen. De enige bitcoiners die ik kende kwamen voornamelijk uit Amerika.Er waren wel Nederlanders, want ik had twee Nederlandse IP-adressen van twee nodes gevonden.”

Tijdens deze experimenten gingen regelmatig hele bitcoin verloren: ”Ik ben wel eens 11 bitcoin kwijt geraakt door een trage oude SSD.”

Een eigen bitcoin pinautomaat

Het wordt vanaf 2020 lastiger om zelf een bitcoin ATM neer te zetten. Door de nieuwe antiwitwasrichtlijnen moet iedereen die BTC aanbiedt aan een stel extra eisen voldoen.

In de praktijk betekent dat ondernemers strengere ‘Know-Your-Customer’ (KYC) regels moeten toepassen.

Het wordt dus moeilijker om zelf een bitcoin pinautomaat te kopen en aan de goede kant van de wet te blijven.

Wismeijer: ”In 2020 wordt het moeilijk. Je moet een vergunning aanvragen en er komen allerlei eisen bij voor cryptobedrijven. Wij hebben last van de regels, 80% van je budget voor development ben je kwijt aan het implementeren van die KYC meuk.”

Kortom: flink wat gedoe. Voor General Bytes heeft het vooral gevolgen omdat de regels overal verschillen. Wismeijer: ”Voor elk Europees land moeten we een aparte standaard installeren. Op Europees niveau kunnen ze het niet eens worden over een standaard manier van rapporteren.”

Niet weg laten jagen

De strengere regels in bijvoorbeeld Nederland zijn geen reden tot paniek. Maar het maakt het ondernemen in de bitcoin wereld wel lastiger in ons land. Wismeijer: “Bitcoin is een once in a lifetime opportunity, die we gewoon moeten pakken. We moeten ons niet laten wegjagen.”

Wat het internet voor informatie en de macht heeft gedaan, kan bitcoin doen voor betalingen en het geld. De centrale macht weg halen bij bepaalde partijen, of op zijn minst verkleinen.

Wismeijer: ”Het internet heeft de gewone man een stem gegeven, de monopolie op informatie is op deze manier weggehaald bij de staat. Het heeft alles in één keer veranderd als we dachten dat het zou doen, de wereld verandert wel maar niet zo snel. Het heeft inmiddels wel 30 jaar geduurd.”

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!