bitcoin btc update koers analyse altcoins

Dit handelshuis lanceert een bitcoin ETP, gedekt door ‘fysieke’ bitcoins

De Amerikaanse belegger WisdomTree brengt een exchange traded product (ETP) voor bitcoin (BTC) op de markt. Een ETP is niet te verwarren met een indexfonds (ETF).

De onderliggende waarde van de ETP zijn bitcoins die op de spot – of OTC-markt zijn ingekocht. Daarmee deelt het product een kenmerk met de bitcoin futures van Bakkt.

Bitcoin ETP, wat is het?

WisdomTree is in Nederland vrijwel onbekend, maar geldt in de VS – samen met Van Eck – als één van de grootste partijen die ETF’s op de markt brengen.

Een ETF is een indexfonds met als onderliggende waarde een mandje met aandelen, olie of goud. Als belegger kun je een aandeel kopen in dit fonds, zonder dat je olie of goud op de spotmarkt hoeft te kopen.

Een bitcoin ETF is nog niet door de Amerikaanse toezichthouder goedgekeurd vanwege een aantal systeemfouten in de markt (wash trading, koersmanipulatie).

Een exchange traded product bestaat al langer. Ongeveer één jaar geleden heeft de Zwitserse beurs SIX de eerste bitcoin ETP genoteerd.

Het Nederlandse handelshuis Flow Traders treedt als market maker op voor deze ETP en verschaft dus liquiditeit voor dit product. Een aandeel in de Amun Bitcoin ETP is momenteel 37,5 dollar per stuk.

WisdomTree

Ook WisdomTree noteert haar ETP aan de SIX beurs, waarmee ze de directe concurrentie met de ETP van Amun AG aangaat. Het product krijgt de naam WisdomTree ETP met tickersymbool BTCW. Op dit moment is er nog géén sprake van handelsvolume in dit kort tijdsbestek.

Beleggers in het indexfonds krijgen dus uitgekeerd in fysieke bitcoin zodra de termijn is afgelopen.

Belangrijk onderdeel van de index is dat het gebruik maakt van cryptovaluta als onderpand, wat betekent dat investeringen in het fonds gesteund worden door cryptovaluta die op de open markt wordt aangekocht.

Ze hoeven niet zelf bitcoin te kopen op een beurs, maar met een ETP verkrijgt men het recht om met de onderliggende asset bitcoin te handelen.

Bitcoin of andere crypto kopen? Ga naar Bitvavo!

‘Digitale assets géén modetrend’

WisdomTree is verantwoordelijk voor de uitgifte en ook de custody, de opslag, van bitcoin. Alexis Marinof, head of Europe bij WisdomTree, zegt tegen Coindesk:

‘We houden cryptovaluta al een tijdje in de gaten en we zijn ervan overtuigd dat digitale assets zoals bitcoin geen modetrend zijn. 

Volgens Marinof zijn er ‘genoeg parallellen’ te trekken tussen cryptovaluta en commodities. WisdomTree brengt al sinds 2003 goud ETP’s op de Europese markt.

Voorlopig is het product alleen toegankelijk voor geaccrediteerde beleggers en niet voor particuliere beleggers.

‘We zien blockchaintechnologie en digitale valuta’s als transformatie voor vermogensbeheerders. Niet alleen ETP-producten vernieuwend. ook blockchain en cryptovaluta hebben het potentieel om financiële markten te veranderen’.

Jonathan Steinberg, CEO van WisdomTree

Bitcoin koers?

Benieuwd wat de bitcoin koers gedaan heeft?

Lees of bekijk de analyse van John van Meer: ‘Gaat de prijs van bitcoin naar $7.000 dippen vóór een nieuwe koersuitbraak?’

bitcoin kopen

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!