Kerstbonus! Nederlandse mede-oprichter ethereum dumpt 92.000 ether (€10,3 miljoen)

Opmerkelijk: Jeffrey Wilcke, de Nederlandse mede-oprichter van ethereum heeft 92.000 ether (ETH) verkocht op Eerste Kerstdag. Het gaat om een bedrag van $11,5 miljoen, omgerekend ruim €10,3 miljoen, zo meldt Trustnodes.

Zijn naam achter het adres was achterhalen via een uitvinding van ethereum zelf: de Ethereum Name Service.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kerstbonus mede-oprichter ethereum: €10,3 miljoen

Dat blijkt uit een analyse van transacties op de openbare ledger van ether door Trustnodes.

Wilcke is sinds maart 2018 niet meer betrokken bij de Ethereum Foundation, de stichting achter het blockchainproject. Ethereum is na bitcoin (BTC) de nummer twee van de cryptomarkt met een marktwaarde van 13,7 miljard dollar.

De zoektocht begint met een account dat op januari 2016 408.000 aan ether verplaatst. Het gaat om een zogenaamd 0x600 blockchain adres, een wallet van de Ethereum Foundation. Vanuit deze ‘dev’ wallet stuurt de stichting het ‘salaris’ naar de oprichters.

Naar verluidt is de 408.000 ether een deel van de totale som aan ether die de acht oprichters van ethereum ontvingen bij de oprichting.

Kerstbonus! Nederlandse mede-oprichter ethereum dumpt 92.000 ether (€10,3 miljoen)

408.000 ether (ETH)

Trustnodes heeft de ontvangen 408.000 ether gevolgd op de blockchain. Dit totaal is verplaatst naar het bovenstaande adres (van Wilcke).

Hij heeft op de top van de markt (begin 2018) de nodige ether verkocht en vanaf juli dit jaar ook een deel. Tijdens Kerstmis is er sprake van een scherpe daling, de 92.000 ether waar het over gaat (zie de onderstaande transactie, red.)

Op zijn eindbalans van het verzendadres staat nog genoeg: 218.000 ether, omgerekend $27 miljoen.

Kerstbonus! Nederlandse mede-oprichter ethereum dumpt 92.000 ether (€10,3 miljoen)

Wilcke heeft zijn ether uit laten betalen via de Kraken exchange. Op Twitter was iedereen er als de kippen bij om over de transactie te praten. Ook Wilcke reageert zelf openhartig over zijn daad.

Ric Burton reageert stekelig op de actie van Wilcke. In zijn ogen is het onjuist dat Wilcke de tegoeden in eigen zak steekt.

In een (inmiddels verwijderde tweet) zegt Wilcke het vrijgekomen geld nodig te hebben om games te ontwikkelen met zijn bedrijf Grid Games.

Vervolgens ontkent Wilcke dat hij achter de transactie zit en verklaart hij dat het hem niet om het geld gaat en dat business niet zijn sterkste kant is.

Pre-mine ethereum

Ethereum is eind 2013 opgericht en kende vijf oprichters. Een maand later zijn er drie personen aan toegevoegd, waaronder Wilcke.

Jeffrey Wilcke (Linkedin-profiel) is een Nederlander en oprichter van game-ontwikkelaar Grid Games. Hij was van december 2013 tot maart 2018 actief voor Ethereum.

Toen ethereum begon, is er 12 miljoen ether vrijgemaakt voor de bovenstaande acht developers. Vervolgens is er 60 miljoen ether voorgeprint (pre-mined) ten tijde van de Initial Coin Offering (ICO) in 2016.

Dat betekent dat een groot deel (66%) van de huidige 109 miljoen aan circulerende ether al uitgeprint was bij de start.

Dat is een doorn in het oog van bitcoiners, omdat bitcoin volgens een waterdicht stramien bitcoin op de markt vrij laat komen via mining.

Financiële privacy

Bij bitcoin is er sprake van één of meerdere anonieme oprichter (s), maar doorgaans wordt er gesproken over één bedenker: Satoshi Nakamoto.

Bitcoin heeft ooit een Bitcoin Foundation gehad, maar dat werkt niet omdat bitcoin geen centraal aangestuurd netwerk is.

Binnen de bitcoin community is financiële privacy een principieel recht, het recht dat geen enkele staat of andere entiteit inzage mag hebben in je financiële status.

Op een openbare ledger zoals bitcoin en ethereum zijn de data pseudo-anoniem. Binnen de bitcoin developer community zijn er discussies of transacties ‘on chain’ geanonimiseerd moeten zijn.

Er zijn allerlei tools om je bitcoin te anonimiseren. Onder meer Matt Odell (bekend van de podcast Tales from the Crypt) geeft op Twitter een stappenplan om je exposure bij exchanges en daarmee overheden te verminderen.

Lees meer over:
ether

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.