Nordea Bank wint rechtszaak: verbod op kopen crypto buiten werktijd

Werknemers van de Nordea Bank mogen géén bitcoin of andere crypto (ver) kopen buiten werktijd. Dat heeft een rechtbank in Denemarken besloten, zo meldt Coindesk. Volgens de rechter is een investering in cryptovaluta te risicovol.

Nordea Bank wint rechtszaak

Een vakbond voor financieel personeel had de rechtszaak tegen de Nordea Bank aangespannen. Volgens de bond grijpt een verbod teveel in op de persoonlijke levenssfeer van het personeel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Vakbondsvoorzitter Kent Petersen “]’We hebben deze rechtszaak aangespannen omdat iedereen recht heeft op een privéleven als werknemer en als burger. Wij vinden de eisen die Nordea stelt aan haar personeel véél te ver gaan’.[/penci_blockquote]

Nordea is bezorgd over de reputatieschade aan de bank zodra naar buiten komt dat werknemers in crypto handelen. Begin 2018 heeft de bank gewaarschuwd voor de ’te grote risico’s die aan cryptovaluta kleven.

Opmerkelijk: het is niet verboden om te beleggen in financiele producten zoals futures of opties die gekoppeld zijn cryptovaluta. Ook crypto die vóór het verbod is gekocht, mag men (gelukkig) houden.

Cryptotwitter

Op Twitter zijn de reacties enigszins smalend, juist omdat de Nordea Bank beschuldigd is van het grootschalig witwassen van cash geld.

Zo meldde Reuters dat er tussen 2005 en 2017 €700 miljoen aan verdachte transacties zijn onderschept in het bankverkeer.

In juni dit jaar zijn kantoren van de bank doorzocht door de Deense openbare aanklager als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek.

De financiële waakhond van Zweden waarschuwde de onderneming in 2018 ook voor tekortkomingen in de manier waarop het anti-witwasregels volgde.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...