Bitcoin innovatie: in dollars betalen via Lightning Network met app

Groot nieuws uit de wereld van Bitcoin en Lightning. Jack Mallers, de CEO van ZAP, presenteert namelijk iets unieks wat voor enorm veel enthousiasme zorgt.

Hij omschrijft het zelf als volgt: “You get to talk to lightning nodes with dollars.” Het gaat om een Lightning wallet dat in contact staat met een Amerikaanse bankrekening met dollars. De naam is Strike.

Bitcoin en dollars

Donderdag zorgde het nieuws voor enorm veel tractie op cryptotwitter. Strike lost namelijk een aantal problemen op waar veel betaalopties van cryptovaluta last van hadden.

“Je kunt de app downloaden, je bankrekening eraan linken, je betaalkaart en je kunt iedere lightning betaling scannen die je maar wilt”

Jack Mallers

De app zal de Amerikaanse dollars van jouw rekening gebruiken om te communiceren met het Lightning Network. Je kunt dus betalingen doen via de tweede laag van Bitcoin, zonder dat jij zelf bitcoin nodig hebt.

We gebruiken Lightning om het bedrag te bepalen en af te rekenen.

Hoe werkt Strike?

Als gebruiker merk je hier niets van en je hebt ook niets te maken met betaalkanalen. Mallers vergelijkt het met de ontwikkeling van zijn app met de Visa betaalkaart, maar dan net anders. Zap gebruikt het netwerk van Lightning nodes om de betaling in rekening te brengen.

“Gebruikers hebben niets te maken met digitale activa, en de problemen rondom de belastingen en volatiliteit verdwijnt op deze manier.”

Mallers beschrijft het zelf als volgt: Een factuur voor Lightning kun je betalen met je betaalkaart. Jouw bankrekening kan communiceren met Bitcoin.

Het Lightning Network (LN) is een tweede laag die op Bitcoin is gebouwd. Het is met LN mogelijk om snelle goedkope betalingen te doen met zogenoemde betaalkanalen. Je kunt hier meer lezen over het Lightning Network. 

Let wel: op het netwerk van Lightning is bitcoin nog altijd de valuta.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Winkeliers aan de Bitcoin

“Winkeliers kunnen bitcoin- en lightning betalingen met dezelfde infrastructuur accepteren, behalve dat ze de activa nooit echt hoeven te hebben. Zodra we het cryptografische bewijs krijgen dat de betaling met Lightning is gedaan, crediteren we de bankrekening onmiddellijk. Ze handelen nog steeds in dollars,” vertelt Mallers.

Zap zorgt zelf voor extra risico door te werken als een quasi-clearingsysteem. Hoewel Zap niet de private keys verzamelt om te kunnen werken is er wel een ander belangrijk aandachtspunt:

“Als je een Lightning betaling van $100 wilt verzenden met je bankrekening, moet iemand die bitcoin voor je verzenden. In ruil daarvoor krijgen wij de dollars van jouw account. Dat betekent dat we in feite $100 aan bitcoin waard zijn.”

Jack Mallers

Met andere woorden: voor elke transactie waarin Zap dollars accepteert, moet het een hedge opbouwen. Hiervoor hebben ze algoritmen ontwikkeld die deze positie in real-time afdekken door short posities.

“Je wilt op de een of andere manier niet miljoenen dollars aan bitcoin hebben, waardoor je problemen kunt krijgen met de balansen.”

 

Alle mogelijkheden

In deze blogpost kun je meer lezen over het nieuws van de Strike by Zap betalingsapp. Je kunt dus als het ware met jouw fiat geld communiceren via het Bitcoin Lightning netwerk. Hieronder kun je zien hoe er een betaling met dollars werd gedaan aan de Fold App over het LN.

Het is bekend dat je microbetalingen kunt doen het het Lightning network. Dat betekent dus ook dat je enorme kleine hoeveelheden Amerikaanse dollars kunt betalen. In onderstaande video zie je hoe je $5,00 op je account kunt zetten terwijl je een betaling doet van $0,10. En dat allemaal in een razendsnel tempo met nagenoeg geen kosten.

Naast een app voor iOS kun je deze dienst ook gebruiken op Android, je Desktop en in je browser (met een extensie).

Bron: Coindesk

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!