bitcoin BTC koers update prijs

Wat hebben we nog aan Bitcoin (BTC) als het internet wegvalt?

Wat gebeurt er met Bitcoin als het internet uit valt? Deze vraag stelde Neil Woodfine zichzelf. Op Twitter deelt hij een lange thread met een aantal interessante conclusies.

Er zijn namelijk verrassend veel ontwikkelingen waar veel engineers hard aan werken. Bitcoin kan namelijk ook gewoon werken in een offline omgeving.

Bitcoin

Woodfine begint zijn twitterdraadje met de opmerking dat Bitcoin eerder revolutie is op het gebied van hardware dan van software. Als jij jouw private keys op een apparaat van iemand anders hebt, zijn deze BTC niet van jou. Als jij een full node in de cloud hebt, ben jij niet degene die transacties verwerkt.

En als je volledig afhankelijk bent van de netwerkhardware van iemand anders voor de toegang tot het bitcoin-netwerk, bestaat er een risico dat het afgesloten wordt als er iets misgaat. Er zijn een aantal redenen waarom je “offline” zou willen/moeten gaan werken:

  • Gebrek aan internet: er zijn veel plekken op de wereld zonder toegang tot internet. Denk aan onwikkelingslanden, afgelegen landen, eilanden en bergtoppen.
  • De kosten van het internet: de ‘global online penetration’ staat gelijk aan 57%. Ontwikkelingslanden hebben te maken met hoe kosten voor de benodigde bandbreedte en lage inkomsten (vergeleken met verder ontwikkelde landen)
  • Redundantie: de meeste mensen hebben slechts twee ISP’s (internet service provider), namelijk thuis en een mobiel. Dit betekent dat er maar weinig vertrouwde derde partijen zijn waar we afhankelijk van zijn voor de toegang tot onze bitcoin. Zij kunnen fouten maken, door rampen getroffen worden of gedwongen worden om bepaalde klanten tegen te houden.
  • Privacy: een ander probleem met huidige internet is de surveillance. Het runnen van een full node kan eenvoudig worden gedetecteerd. Het is gekoppeld aan een IP-adres, wat weer aan een fysiek adres te linken is.

Als je als individu afhankelijk bent van bitcoin in jouw financiële leven, dan kun je het niet veroorloven om geen toegang te hebben tot bitcoin. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor miners en traders. Iedere dag zonder bitcoin kan miljoenen kosten.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Uitdagingen voor offline Bitcoin

Er zijn al wel oplossingen voor al deze problemen. Maar Neil Woodfine komt op twitter eerst met een aantal uitdagingen:

Hij noemt onder andere het punt dat de miners de data van de betalingen uiteindelijk moeten ontvangen. De oplossing moet ook werken op plekken waar weinig elektriciteit voor handen is (na bijvoorbeeld natuurrampen).

Ook noemt hij de voorwaarden die nodig zijn om een full node te runnen. Tot slot: door kleine blocks (van 1 MB bij Bitcoin), is dat eigenlijk een voordeel. Blockchains met grotere blocken kunnen op dit vlaken in de problemen gaan komen.

Een transactie is overigens maar ~250 bytes aan data. Dat is dus geen enkel probleem, aldus Neil Woodfine.

Bitcoin of cryptovaluta kopen? Ga naar Plus500 en maak rendement!

Offline met Bitcoin

De eerste stap om offline gebruik te maken van bitcoin is het hebben van een eigen full node. De offline transacties moeten immers geverifieerd gaan worden. Maar dit vereist enige serieuze bandbreedte. Dit is waar de Blockstream Sattelite in het spel komt.

Het kost niet meer dan $100 dollar om jouw betalingen via deze satelliet te laten gaan.

In de tweetstorm gaat hij verder in op de satnode, een node die gekoppeld is aan satelieten. Het heeft namelijk voordelen, maar ook enkele nadelen. Ook mesh netwerken/nodes komen aan bod.

Onder andere het Low Range Wide Area Network (LoRaWAN), wat veel gebruikt wordt voor IOT applicaties, is een interessante technologie hiervoor.

Tot slot noemt hij ook voordelen van tools zoals OpenDime, de Samourai wallet, en enkele andere producten van Blockstream. Binnenkort komt hij met een vervolg op de ontwikkelingen voor offline betalingen.

With the introduction of the mesh network, our satnode’s local area is now able to trustlessly send and receive bitcoin transactions by relaying tx data across the mesh to an internet-connected mesh node. Mobile wallets can also connect in this manner.

Al met al komt het neer op een volgend overzichtje:

Bekijk ook de onderstaande video, als je geïnteresseerd bent geraakt in dit onderwerp. Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!