privacy bitcoin btc

Discussie: ‘Privacy in Bitcoin (BTC) gaat een groot gevecht worden’

Er zijn een aantal onderwerpen die regelmatig onderwerp van gesprek zijn omtrent Bitcoin (BTC). Denk aan adoptie, de veiligheid en de prijs.

Maar ook privacy komt vaak tegen in discussies op het internet. Moet bitcoin privacy ‘on-chain’ inbakken of zijn er andere oplossingen?

In de 32e aflevering van de Magical Crypto Friends spraken enkele prominente mensen uit de cryptowereld over verbeteringen aan bitcoin. Riccardo Spagni (Monero), Charlie Lee (Litecoin), WhalePanda (trader), en Samson Mow (Blockstream) bogen zich in deze show over het thema.

Bitcoin en privacy

Ze deelden de conclusie dat de implementatie van privacy-aspecten de grootste uitdaging is waar Bitcoin nu voor staat. Daarnaast zijn aspecten zoals gebruiksgemak, kennis over bitcoin, maar ook oplichtingspraktijken die soms nog de kop opsteken aandachtspunten.

Transacties op de bitcoin basislaag zijn pseudo-anoniem, dus niet ‘standaard’ anoniem zoals bijvoorbeeld bij Monero.

Riccardi Spagni is een ontwikkelaar die lange tijd werk heeft geleverd voor Monero. Vorige maand deed ‘Fluffypony’ een stapje terug bij de privacymunt.

Volgens hem is ‘privacy’ een ‘groot gevecht’ onder ontwikkelaars. Volgens Samson Mow, de CSO van Blockstream, is er ongeloof of Bitcoin ooit privacy op de basislaag van het protocol gaat krijgen. Hij voegt eraan toe dat er niet “hard op is aangedrongen of dat het serieus is bepleit”.

Charlie Lee, de man achter Litecoin, gelooft dat het geen uitgemaakte zaak is. Anderzijds benadrukt hij dat ‘mensen altijd meer financiële privacy willen.’ Hij voegt eraan toe dat het geen kwestie is van óf het gaat gebeuren, maar “waar het gebeurt”.

Daarmee doelt hij dus op on-chain of offchain oplossingen (in bijvoorbeeld wallets).

Spagni haakte daarop in: “men zal het misschien pas willen nadat ze een aantal keer hun vingers hebben gebrand aan de tekortkomingen omtrent privacy. En dat gebeurt nu nog te weinig.”

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Gebruiksgemak versus veiligheid

Volgens WhalePanda is privacy ook de reden is dat institutionele beleggers nog aan de zijlijn staan. Toch ziet hij bij gebruiksgemak veel verbeteringen:

“Ik denk nog steeds dat het gebruiksgemak een van de belangrijkste problemen is […] Net als wallets waarmee je tegelijkertijd Bitcoin en Lightning kunt gebruiken […] Het gebruiksgemak is de afgelopen twee jaar enorm verbeterd, maar dat is ook echt noodzakelijk.”

Spagni was het niet eens met deze stelling, en bevestigde dat het gebruiksgemak al enorm is verbeterd.

“Ik denk dat het allemaal al beter is geworden. Het kost gewoon veel tijd en UX is niet iets waar engineers in het bijzonder op zijn gericht. En al helemaal niet in de cryptospace, denk ik. Het is niet alleen engineer-driven maar zowel engineer en security driven. Een ‘double whammy’ dus […] “

Lee was het eens met de opmerking van Spagni en hij voegde eraan toe dat Bitcoin, ondanks de trage veranderingen, qua gebruiksgemak steeds beter wordt.

Het Lightning is bijvoorbeeld nog moeilijk. De custodial lightning wallets zijn zo veel makkelijker te gebruiker dan de non-custodial wallets. De gebruikservaring is daarbij zo veel beter. Je moet een afweging maken. Of je geeft iets van de security op, of je geeft jezelf iets meer gebruiksgemak.

Bitcoin opslaan? Ga daarvoor naar Trezor, de hardware wallet specialist

Privacy oplossingen

Er zijn verschillende voorstellen en ideeën bedacht om bitcoin van pseudo-anoniem te ‘upgraden’ naar een volledige privacymunt. Hieronder staan kort enkele mogelijkheden:

MimbleWimble en EB’s

De Litecoin Foundation publiceerde vorige maand een voorstel om ‘Extension Blocks’ (EB) te integreren op het MimbleWimble protocol. Het is een variant op het cryptografische protocol dat bekend staat om de ‘Confidential Transactions’ (CT).

Dit moet zorgen voor meer privacy. Bitcoin zou voordeel kunnen halen uit de ontwikkelingen van en bij deze cryptomunt.

Privacy moet echter in dat geval wel een opt-in zijn. Dat komt overeen met de visie die Lee deelde in de bovenstaande quote. Lees hier meer over deze privacy oplossing en waarom dit niet op de basis laag gebeurt.

Privacy wallets

Je kunt ook gebruik maken van privacy wallets die hun eigen trucjes hebben geïmplementeerd. Voorbeelden hiervan zijn Wasabi en Samourai.

Het blijkt dat de Wasabi Wallet in juli, augustus en begin september minimaal 5.373 ‘mixed CoinJoin‘ transacties heeft verwerkt. Dit is een manier om je transacties met BTC in de blockchain minder zichtbaar en traceerbaar te maken.

Taproot en Schnorr

Een derde oplossing ligt bij Taproot. Dit is een andere manier hoe transacties in een block komen (met onder andere de MAST en Schnorr signatures).

De Taproot-upgrade, een specifieke implementatie van het MAST-protocol, zorgt ervoor dat de output en uitgaven niet van elkaar te onderscheiden zijn. Het is niet zichtbaar wat voor type betaling er achter een transactie zit.

Wil je hier meer over lezen, dan kun je terecht bij de Crypto 101: Taproot.

Dendalion

Het Dandelion protocol is een anonimiteitsoplossing als netwerklaag. Het protocol is in 2017 al voorgesteld. Het oorspronkelijke voorstel is echter afgewezen omdat het fouten bevatte die juist konden leiden tot de-anonimisering.

Het doel van Dandelion is om het proces voor het doorsturen van transacties ingewikkeld te maken. Dandelion verzendt de transactie via een willekeurig pad door naar een variabel aantal nodes voordat de transactie over het hele netwerk wordt verspreid.

Dit komt neer op het trianguleren van de positie waar de initiële transactie vandaan kom. Op die manier krijg je alleen de plaats onthult waar de diffusie plaatsvond, en dat is niet bij de echte initiële node. Zie het als een paardenbloem (de letterlijke vertaling van dendaloin) die je de lucht in blaast.

Er zijn nog wel meer ontwikkelingen gaande zoals zk-SNARKS, Bulletproof en ook bij een heleboel privacymunten zoals Monero, Zcash, Dash, PIVX en Deep Union wordt hard gewerkt aan privacy.

Magical Crypto Friends #32

Bekijk het gesprek in de onderstaande video. De video start automatisch bij het onderwerp over privacy.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!