Bitcoin protocol weer stapje dichter bij Taproot en ‘smart contracts’
Taproot is een van de technologische ontwikkelingen binnen Bitcoin waar de laatste tijd veel over gepraat wordt. Gaat 2020 eindelijk het jaar worden waarin dit idee wordt doorgevoerd in het protocol? Gisteren deelde Pieter Wuille een klein succesje: Schnorr en Taproot hebben een eigen BIP gekregen.
Bitcoin en Taproot
Een BIP is een Bitcoin Improvement Proposal. Gedurende het afgelopen decennium zijn er enorm veel voorstellen geweest om het protocol te verbeteren of aan te passen.
De BIP van SegWit is bijvoorbeeld nummer 141 en BIP 39 is er eentje die voor veel mensen heel belangrijk is: de mnemonics. Hiermee kun je de backup van jouw wallet noteren met 12 of 24 woorden.
Taproot en Schnorr hebben nu ook een eigen BIP gekregen. Dat betekent overigens niet dat dit per definitie binnenkort geïmplementeerd gaat worden. Het is een kleine stap voorwaarts voor deze toch wel grote verandering.
The Schnorr/Taproot proposal is now published as BIPs 340, 341, and 342; see https://t.co/33uiulO8RA
Note that the assignment of BIP numbers is not any kind of stamp of approval; it just means the process was followed (which includes some amount of public discussion).
— Pieter Wuille (@pwuille) January 24, 2020
Zoals ontwikkelaar Pieter Wuille ook aangeeft: het is geen ‘goedkeuring’ is van het voorstel, maar dat dit onderdeel is van een breder proces. Er gaan nog meer stappen volgen voordat Taproot daadwerkelijk in het protocol mag/kan komen.
Code review
Het gaat in dit geval om de BIP’s met de namen/nummers 340, 341 en 342. Er is binnen korte tijd enorm veel gereageerd op deze Bitcoin Improvement Proposal. Wuille geeft aan dat hij niet verwacht dat er grote aanpassingen gedaan moeten worden.
De code wordt gecontroleerd en geëvalueerd en dit is het officiële verzoek om Schnorr en Taproot in bitcoin te krijgen. “Of het in het protocol komt en op welke manier, is aan jullie” geeft Wuille aan.
That means that these documents are our final proposal for integrating Schnorr and Taproot into Bitcoin. Whether it gets accepted by the ecosystem, and how, is up to you.
— Pieter Wuille (@pwuille) January 24, 2020
Taproot en Schnorr
Misschien lees je dit artikel nu en denk je: wat is dat Taproot eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan? In een crypto 101 hebben we al eens uitgelegd wat het precies inhoudt. Lees hieronder de beknopte uitleg.
Met Taproot behandelt het netwerk de transacties op een iets andere manier. Je kunt complexere structuren achter een transactie stoppen, die door de Schnorr signatures en de MAST structuur onzichtbaar worden.
Je kunt het zien als soort van smart contracts waarbij je een reeks van voorwaarden meegeeft aan een betaling. Lees in dit artikel waarom Schnorr en MAST zo goed bij elkaar (en dus ook bij Taproot) passen.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Met behulp van Schnorr signature kunnen meerdere ondertekenaars een geaggregeerde openbare sleutel produceren.[/penci_blockquote]
Het doel van Taproot is ook om een extra laagje privacy aan de contracten te hangen door het smart contract op te splitsen. De meest complexe smart contracts zijn ook niet te onderscheiden zijn van een normale reguliere transactie die op de blockchain wordt verwerkt.
Met Taproot ziet elke bitcoin transactie er exact hetzelfde uit. Of het nu een simpele betaling is, of dat het gaat om een transactie van een complex smart contract.
Met Taproot kun je een simpel P2SH combineren met een Merkle Tree structuur. Een complex script kan dus uiteindelijk op een flexibele manier in een bitcoin transactie gegoten worden. De grootte van de transactie is daarmee ook geminimaliseerd en de privacy is verbeterd. Met de Schnorr Signatures kan er in batches ondertekend worden.
Maar zo ver is het nu dus nog niet. De start is er en de BIP’s worden op dit moment uitvoerig gecontroleerd. Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat als je vragen hebt over Taproot en dit soort ontwikkelingen.