Update – ‘Nederlandse bitcoin beurs Deribit gewaardeerd op ‘getal van 9 cijfers’

Bitcoin (BTC) optiebeurs Deribit heeft 10% van haar aandelen verkocht aan twee investeringsfondsen uit Singapore. Het is onbekend hoeveel het Amsterdamse bedrijf in totaal waard is, maar in de berichtgeving van The Block Crypto wordt gesproken over ‘een getal van 9 cijfers’.

Het gaat om de investeringsfondsen QCP Capital en Three Arrows Capital, beiden uit Singapore. Deze fondsen gaan dit aandeel weer opsplitsen in kleinere stukjes voor nieuwe investeerders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mede-oprichter en COO Marius Jansen bevestigt aan Bitcoin Magazine NL dat er echter nog ‘geen deal is en dat het proces nog gaande is’.

Deribit heeft de afgelopen jaren een merk weten op te bouwen in de internationale bitcoin derivatenmarkt. De concurrentie in dit marktsegment neemt toe met o.a. Huobi, OKEx, BitMEX en FTX (Binance). Als relatief kleine Nederlandse partij heeft men een stabiel aandeel in de cryptomarkt verworven.

10 januari 2020:

De bitcoin (BTC) derivatenbeurs Deribit vertrekt officieel uit Nederland. Vanaf 10 februari 2020 zal het handelsplatform Deribit.com niet meer onder de Nederlandse BV vallen. Alle handelsactiviteiten gaan vallen onder DRB Panama Inc, een 100% dochter van het Nederlandse bedrijf.

Beleggers kunnen op Deribit door middel van opties speculeren op de toekomstige koers van bitcoin. Concurrenten zijn onder meer BitMEX en Binance.

Tegenover Bitcoin Magazine NL legt mede-oprichter en COO Marius Jansen uit waarom het bedrijf de keuze maakt om naar een offshore-rechtsgebied te verhuizen.

Europa

Bitcoinbeurzen moeten in Europa voldoen aan aanvullende eisen. Ook in Nederland worden binnenkort regels ingevoerd. Bedrijven moeten meer informatie verzamelen van hun klanten en deze ook delen met bijvoorbeeld de belastingdienst.

Wilde Deribit compliant zijn aan de aankomende wet – en regelgeving, dan bracht dat teveel administratieve lasten (lees: kosten) met zich mee.

Jansen: “De beslissing om te verhuizen is genomen vanwege de aankomende aanvullende regels en vooral in hoeverre deze door lokale autoriteiten zullen worden gehandhaafd en worden geïnterpreteerd.”

Nederland is volgens Jansen strenger dan andere Europese landen.

Het zat al in de planning

Deribit richt een nieuwe onderneming op in Panama. Jansen: “Op dit moment zijn cryptocurrencies, de producten niet gereguleerd in Nederland en Panama. Dit verandert natuurlijk door de invoering van de nieuwe regels in Europa.”

Jansen: “De optie ligt al geruime tijd op tafel, maar de definitieve beslissing voor de verhuizing is pas zeer recent genomen. Na het afwegen van alle opties en uitgebreide discussies met ons regelgevend team. Het grootste deel van het Deribit-team is eigenlijk niet in Nederland gevestigd.”

Deribit heeft een team met mensen in allerlei delen van de wereld. Sommige teamleden verhuizen van Nederland naar Panama. Maar niet iedereen hoeft te verhuizen.

Onduidelijkheid

Ook de onduidelijke regelgeving drijft Deribit weg uit Nederland. Volgens de medeoprichter en COO van Deribit zijn de Nederlandse autoriteiten ook onduidelijk op het gebied van regelgeving rondom cryptoderivaten.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Marius Jansen”]”Binnen de Europese Unie is er tot nu toe ook geen eenduidige visie. Dat zorgt voor nog meer onzekerheid aan het runnen van een bedrijf met gebruikers over de gehele wereld zoals Deribit vanuit een land als Nederland.”[/penci_blockquote]

Panama

Deze redenen samen zorgen er dus voor dat Deribit voortaan officieel vanuit Panama opereert. Jansen: “Het is tijd om over te stappen naar een meer neutrale jurisdictie waar we als bedrijf meer vrijheid hebben.”

Die vrijheid is dan bijvoorbeeld dat de derivatenbeurs zelf hun Know-Your-Customer (KYC) procedures in mag richten. Zo blijft volgens Jansen het speelveld gelijk en kunnen ze opboksen tegen de concurrentie.

Implementatie

Het officiële vertrek uit Nederland betekent overigens niet dat Deribit haar controles voor hun klanten niet strenger gaat maken of verbeteren.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Marius Jansen”]”We begrijpen dat er een wereldwijde tendens is naar meer KYC en meer AML-controles. Daarom hebben we besloten om vanaf 10 februari 2020 te beginnen met het implementeren van verhoogde KYC-vereisten en transactie monitoring. Hiervoor hebben we Jumio en Chainalysis aangesteld, de marktleiders op dit vlak.”[/penci_blockquote]

In praktijk verandert er voor de klant voorlopig niets. Alle openstaande posities, orders, deposits, handelshistorie en andere systeeminstellingen worden overgedragen aan de Panamese entiteit.

De hardware (servers) blijft ook hetzelfde, maar de servers verhuizen wel naar Londen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!