Hup Bitcoin podcast met Willem Middelkoop: ‘Binnen 10 jaar wordt er letterlijk gevochten om bitcoin’

In deze nieuwe aflevering van de Hup Bitcoin Podcast spreken we met Willem Middelkoop, dé expert op het gebied van financiële markten. Bekend is zijn boek ‘The Big Reset’, waarin hij waarschuwt voor het naderende faillissement van het huidige monetaire stelsel. In zijn ogen stevent de wereld af op een nieuwe fase van de crisis.

Op het hoogtepunt van de vorige crisis ontstond eind 2008 bitcoin, bedacht door Satoshi Nakamoto, die ingenieus al het historisch voorwerk van de cypherpunks aan elkaar lijmde tot een fundament van een nieuw financieel systeem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Willem Middelkoop

Middelkoop volgt al tientallen jaren de financiële markten, in het bijzonder de goudmarkt. Vanuit zijn monumentale kantoor in Aerdenhout beheert hij het Commodity Discovery Fund, een grondstoffenfonds. Daarvoor heeft hij succesvol het bedrijf AmsterdamGold verkocht aan investeringsmaatschappij Value 8.

De aanleiding om Middelkoop te spreken is zijn visie op bitcoin. De ongekende beursrally van de cryptomunt eind 2017 ziet hij nog steeds als een 'hype'. Onderdeel van een klassieke 'boom & bust' cyclus, die zich in de historie van geld al tientallen malen voort deed.

'Ik moest destijds op mijn handen zitten om niet in te stappen. Maar het verschil met de andere hypes is: bitcoin verdwijnt niet en maakt de volgende keer een hogere top'.

Als nocoiner stapt hij tijdens de cryptowinter alsnog in, ook omdat de autoriteiten bitcoin 'niet kunnen laten verdwijnen, maar het willen reguleren'.

Middelkoop: 'Regulering was voor mij de reden om in te stappen. Regulering is namelijk een signaal dat er een nieuwe assetklasse in de maak is. De klasse van digitale assets en bitcoin is daarbij de eerste en belangrijkste, net zoals onze edelmetalen.'

Podcast Hup Bitcoin direct al luisteren?

'Buy & Hodl'

Maar in de loop van 2018 stapt hij wél in (rond prijsniveau $5.000) met 5% van mijn cash vermogen, zo vertelde hij in ons vorige interview.

‘En dat is nog steeds zo’, zo vertelt Middelkoop aan de tafel waar hij potentiële investeerders ontvangt. ‘5% van mijn vermogen zit in bitcoin met als strategie ‘buy & hold’. Hodl (lacht). Veilig en verzekerd opgeslagen in een kluis op Schiphol, net zoals onze goudvoorraad’.

Hij vertelt al snel dat hij ook actief handelt met de bitcoin futures op Bakkt, het vehikel van de Intercontinental Exchange, het moederbedrijf van de New York Stock Exchange. Die beurs kende een trage start in september 2019, maar de volumes zijn in het najaar fors toegenomen.

‘Ik handel liever met een professionele partij dan met een crypto exchange, waarvan je niet weet of die morgen nog bestaat. Ik handel niet veel, maar ik vergroot mijn exposure in bitcoin via trading. Een future is voor mij een instrument om 'long' te gaan zodra ik denk dat de koers gecorrigeerd is en een voorlopige bodem heeft bereikt'.

Middelkoop legt ook in grote lijnen zijn handelsstrategie uit, waarin hij sterk vertrouwt op technische analyse en niet zozeer op gebeurtenissen van buitenaf zoals recent in Iran. 'Ik loop lang genoeg mee in de financiële wereld om meer te vertrouwen op technische analyse en niet alleen op nieuws'.

'Mijn strategie is als volgt: bepaal waar de bodem ligt door middel van technische analyse. Je hoeft niet de perfecte bodem te timen, als je maar in de buurt zit. Vervolgens koop je gestaffeld in en je bepaalt op welke niveaus je winst wilt pakken. Ook daar gaat het erom dat je in de buurt van de top zit’.

Bitcoin koers

Bitcoin kende in 2019 een bewogen jaar. De koers begon met $3.700 om eind juni op $14.000 haar rally te eindigen. Vervolgens startte een forse downtrend die pas in 2020 doorbroken is. Dit jaar lijkt de cryptomunt weer meer tractie te krijgen en komt $10.000 binnen handbereik.

Bitcoin prijs afgelopen 12 maand (bron: Coinpaprika)

Ook Middelkoop heeft het over een dubbele bodem op de grafieken: ‘Tussen $3.000 en $5.000 is er een eerste bodem gevormd en de tweede bodem lijkt bij $6.000-$7.000 te liggen. In mijn ogen een geweldige ontwikkeling, want bitcoin maakt sinds haar bestaan steeds hogere bodems en hogere toppen.

'In mijn ogen zijn we voor de zomer van 2020 hard op weg naar een top van $20.000, een retest van de top van eind 2017 kan voor het einde van dit jaar een feit zijn. Daarin zie ik een parallel met goud die ook weer op weg is om de oude top uit 2011 te testen'.

Vermogende 40 - en 50-plussers als nieuwe intreders

Hoe verklaart hij een nieuwe bullrun van bitcoin? Volgens Middelkoop komt dat door een nieuwe golf van investeerders, die een ander signatuur hebben dan de 'jonge nerds en anarchisten van het eerste uur'.

Hij zegt: 'Het is tijd voor het slimme geld. Vermogende partijen die nu al professioneel handelen in goud, olie en vastgoed en bitcoin zien als de nieuwe assetklasse. Bij een nieuwe doorbraak zit er veel meer kapitaal achter. Want de slimme jongens op Wall Street gaan meespelen. Wereldwijd klotst het geld tegen de plinten. Er is meer dan 250.000 miljard dollar op zoek naar rendement. Nieuwe assets als bitcoin horen daar nu ook bij'.

Middelkoop duidt het ook als een verschil in generatie en vermogenspositie. 'Voor een student is 1.000 euro veel geld. Voor een professionele investeerder start een investering met 100.000 euro. We zien bij de groep 40 - en 50-plussers veel meer vermogen waar een extreme interesse in bitcoin aan het ontstaan is. Na deze groep van het slimme geld, die zich profileert en informeert op Twitter en via Real Vision, zullen de grote instituties volgen', zo verwacht Middelkoop.

Bitcoin ETF

Een van de aanjagers van deze nieuwe groei zal een bitcoin exchange traded fund zijn, waarmee beleggers een aandeel in een bitcoin fonds kunnen verwerven. De Amerikaanse beurswaakhond heeft een ETF de afgelopen jaren afgehouden. Volgens Middelkoop is het een kwestie van tijd voordat deze er komt.

'Het is voltrekt onlogisch om een bitcoin ETF tegen te houden wanneer je wel futures en opties goedkeurt. Crypto is geaccepteerd als assetklasse, anders accepteer je geen speculatief product zoals een future. De acceptatie van een future eind 2017 was opvallend, want daarmee kregen handelaren een instrument in handen om bitcoin te 'shorten'.

Op papier creëer je dan namelijk heel veel meer bitcoin om de markt te overvoeren. Met een ETF kun je alleen 'long' gaan en zet je de sluis open voor de retail én de professionele belegger'.

Hij vindt dat de SEC de komst van een ETF moedwillig vertraagt, omdat het een bedreiging is voor het bestaande financiële systeem.

'Ontwikkelaars van een ETF krijgen continu te horen: 'ga maar terug naar de tekentafel'. Maar uiteindelijk zijn ze uitgeluld en moeten ze een een akkoord geven. Ook is het een kwestie van tijd voordat een bitcoin fonds in Nederland een volledige vergunning krijgt. Dan kunnen ook beleggers onder de 100.000 euro in bitcoin stappen'.

Goud versus bitcoin

Als goudexpert ziet hij de nodige overeenkomsten en verschillen tussen goud en bitcoin. Het is beiden een store of value (Middelkoop ziet bitcoin voorlopig niet als betaalmiddel, red), een 'hedge' in het huidige fiat geldstelsel. '

In eerste instantie dacht ik dat alleen goud als hedge is op het systeem zou functioneren. En dat bitcoin met goud concurreerde. Dat bleek een denkfout. Bitcoin concurreert met geld (valuta) en iedereen heeft geld.

Of het nu een tientje is of één miljoen. Zowel geld als bitcoin zijn niet gedekt en hebben een intrinsieke waarde van '0'. Natuurlijk kun je betogen dat voor het minen van bitcoin energie nodig is. Maar in de kern gaat het hierom: wil je je geld laten staan (op de bank) of koop je er ander (ongedekt) geld voor, bitcoin?

Bitcoin kun je niet bijdrukken in tegenstelling tot cash geld. Uiteindelijk, doordat de nieuwe oogst aan bitcoins elke vier jaar gehalveerd wordt, komt er de komende decennia vrijwel geen nieuwe bitcoin per hoofd van de bevolking bij. Zodra je dat beseft, dan gaat de schakel helemaal om bij iedereen'.

Plan B

Het hielp dat in maart 2019 de anonieme bankier en jurist Plan B, werkzaam bij een grote Nederlandse financial, met het baanbrekende stock-to-flow model op de proppen kwam. 'Hij weet op basis van logische fundamentele gronden te verklaren hoe bitcoin beweegt de afgelopen tien jaar. Er zit namelijk een extreem sterke voorspellende waarde in de vorige cycli.

Zijn model resoneert bij ervaren financiële mensen enorm, ook bij mij. Ik heb direct contact gezocht, we hebben enkele malen gegeten en we zijn vrienden geworden omdat we veel raakvlakken hebben. Leuk is dat zijn interesse in het financiële systeem werd gewekt na het lezen van mijn boek Goud en het Geheim van Geld'.

Het model hielp Middelkoop om bitcoin uit te leggen aan zijn omgeving. 'Met het model kan ik het nu uitleggen. Bitcoin is niet gokken, het is geen casino. Je wilt kunnen uitleggen waarom iets 'maal 10' of 'maal 100' gaat en vervolgens 'min 90' gaat. En toch niet kapot gaat.

'Op basis van het model is ook te voorspellen dat de prijs zo nog 3 tot 7 keer over de kop kan de komende jaren. De koers anticipeert nu al op de komende halvening in mei en het is een kwestie van weken voordat bitcoin weer door de $10.000 grens breekt. Dan kan het heel hard gaan en zal er uiteindelijk óók weer een correctie volgen om zijn klassieke cyclus te vervolmaken'.

'Giffen Good'

Een van de unieke kenmerken is dat met bitcoin je niet afhankelijk bent van een derde partij, iets wat met een aandeel en obligatie wel het geval is. Dat maakt het voor vermogenden een interessante belegging, aldus Middelkoop.

'Rijke mensen stoppen hun geld in bitcoin en net zoals goud kan bitcoin 'generational proof' worden weggelegd. Temeer omdat het aantal nieuwe bitcoin af gaat nemen. Er ontstaat dan al snel kooppaniek en een enorme manie en opnieuw hype-achtige praktijken. Daardoor kan de vraag exponentieel toenemen, zelfs als gevolg van hogere prijzen'.

En dat maakt bitcoin, net zoals goud, tot een Giffen Good. Dat zijn producten waarvan de vraag stijgt naarmate de prijs stijgt. Er zijn nog 4 miljoen bitcoin te minen, maar de afgelopen tien jaar is al 10% van de totale voorraad kwijtgeraakt.

Qua adoptie zitten we ook pas in een vroege fase. De penetratie van bitcoin laat een vergelijkbare curve zien als de opkomst van het internet. Het begon met een kleine groep early adopters, maar de meerderheid stapt de komende 15 tot 20 jaar mogelijk pas in'.

Het enige potentiële risico's die het succes van bitcoin nog kan afstoppen is volgens Middelkoop quantum computing, waarvan nog ongewis is of bitcoin daar resistent tegen is. 'Slaagt bitcoin ook voor die proef, dan gaat bitcoin definitief niet meer weg'.

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.