Nederland stuurde in 2019 10 keer zoveel vorderingen naar bitcoin beurs Kraken

Kraken, één van de grootste bitcoin beurzen ter wereld, kreeg in 2019 86 vorderingen te verwerken vanuit Nederland. Opvallend, want met 8 stuks lag dat aantal in 2018 significant lager. Na de VS en het Verenigd Koninkrijk kwamen vorig jaar de meeste verzoeken uit Nederland.

Dat blijkt uit het ‘2019 Transparancy Report’, waarin de beurs uit San Francisco verantwoording aflegt over haar compliance activiteiten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nederland actiever met opsporing?

Zoals elke crypto exchange is Kraken verplicht om vorderingen van derde partijen in behandeling te nemen.

Een extern verzoek kan diverse redenen hebben, maar vaak is het onderdeel van een justitieel onderzoek. Heeft een bepaalde verdachte cryptovaluta en zo ja hoeveel? Wat is iemands handelshistorie en is daar netjes belasting over betaald? Via welke rekeningen zijn er dollars of euro’s gestort?

Nu blijkt dat ook de Nederlandse overheid actiever onderzoek doet naar beleggers die – in dit geval – cryptovaluta stallen bij een buitenlandse exchange. Van andere buitenlandse exchanges zijn vooralsnog geen cijfers bekend.

Binnen een opsporingsonderzoek kan het onderzoeksteam stuiten op een bitcoin (of ander crypto) adres van een verdachte. In zo’n geval wordt er contact opgenomen met de exchange.

Welke verklaringen zijn er voor deze toename? Mogelijk speelt mee dat cryptovaluta populairder zijn sinds de bullrun eind 2017. Op het hoogtepunt van de markt lag het aantal cryptobeleggers op circa 600.000.

Daardoor kan het absolute aantal ‘verdachte’ transacties ook zijn toegenomen.

In Nederland zijn er instanties zoals de FIOD en het Anti Money Laudering Centre (AMLC) actief bezig met opsporen van witwassen.

AMLC werkt bijvoorbeeld actief samen met het internationale adviesorgaan FATF. Binnen de FIOD is er het Financial Advanced Cyber Team (FACT), een team van crypto experts. Deze teams hebben bijvoorbeeld in mei 2019 cryptomixing service Bestmixer.io offline gehaald.

Het is onbekend of alle 86 verzoeken ook daadwerkelijk door Kraken zijn ingewilligd. Het aantal roept in ieder geval bij bitcoin developer Sjors Provoost vragen op.

Kraken en compliance 2019

Kijken we naar de totaalcijfers, dan krijgt Kraken in 2019 710 vorderingen te verwerken, 49 procent meer dan in 2018. De verzoeken nemen met 432 van de 710 duidelijk de overhand. Het gaat om verzoeken van onder meer de FBI, de DEA en de SEC.

In het algemeen concludeert de cryptobeurs:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het Amerikaanse compliance team nam in 2019 61% van alle verzoeken in behandeling. Dat percentage lag vorig jaar nog iets hoger met 66%. Verder zien we het aantal verzoeken uit andere regio’s toenemen, een duidelijke trend. Het gevolg is dat onze compliance kosten stijgen in een relatief rustige markt’. [/penci_blockquote]

Nederland stuurde in 2019 10 keer zoveel vorderingen naar bitcoin beurs Kraken

FBI, DEA & Homeland

Dus ook vanuit de VS blijft de controle op cryptovaluta op een hoog peil, getuige de stijging van het aantal verzoeken. Uit de cijfers blijkt dat de volgende instanties actief zijn:

Vorig jaar meldde Kraken dat veel exchanges beleggers uit de VS weigeren vanwege stijgende compliance kosten.

AMLD5 in Nederland

Per 10 januari 2020 vallen aanbieders van cryptovaluta en wallets onder de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft).

Hiermee wil de Nederlandse overheid meer controle uitoefenen op de fiat-to-cryptostromen bij binnenlandse brokers en exchanges. Ook buitenlandse partijen die zich richten op Nederlandse beleggers vallen onder de nieuwe wet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCKraken

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...