Zuid-Korea introduceert nieuwe bitcoin taks: 20% tarief op rendement

De regering van Zuid-Korea wil 20% belasting gaan heffen op rendement uit bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta. Het Ministerie van Economie en Financiën heeft al opdracht gegeven om het belastingplan op crypto te herzien.

Zuid Korea en belasting op ‘winst’ uit bitcoin

Sterker nog, de overheid wil dat winst van crypto onder ‘overige inkomsten’ gaat vallen en niet onder ‘vermogen’. Dat meldt de lokale nieuwssite Pulse die ‘meerdere overheidsbronnen’ zou hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met dit voornemen lijken eerdere speculaties bewaarheid te worden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Anonieme bron bij de overheid Zuid-Korea”]”Het ministerie van Financiën moet nog de laatste hand leggen aan zijn beleid. Het is zéér waarschijnlijk dat inkomen uit handel in virtuele activa als ‘overig inkomen’ geclassificeerd wordt. En niet als ‘winst uit vermogen’.[/penci_blockquote]

Met andere woorden: op winst uit bitcoin is een inkomstenbelasting van 20% van toepassing.

Handelsgeschiedenis

Een mogelijk gevolg is dat de handel in cryptovaluta minder interessant wordt. Want de Koreaanse overheid wil niet alleen het bezit ervan belasten, maar ook het genoten rendement.

Bovendien moet Koreanen zullen hun handelsgeschiedenis goed moeten bewaren. De fiscus wil namelijk dat iedereen zijn complete handelsgeschiedenis moet kunnen overleggen. ‘Overige inkomsten’ is onderhevig aan 20% belasting. Het belastingtarief voor het ‘hoofd’ inkomen is overigens 40%.

Zuid-Korea is al meer dan een maand bezig om het nieuwe belastingplan door de wet te loodsen.

De NTS (National Tax Service) is al gestart met het belasten van winst behaald door niet-Koreaanse beleggers die actief zijn op cryptobeurzen in het land.

Ook cryptobeurs Bithumb, eigendom van een Chinese investeringsmaatschappij, kreeg een naheffing van 60 miljoen dollar in haar maag gesplitst. De boete is betaald, maar de beurs gaat toch in hoger beroep.