bitcoin btc fondsen coinbase binance

Europa subsidieert tool voor opsporen ‘verdachte’ bitcoin transacties

Het Franse bedrijf Nigma Conseil en het Oostenrijkse Institute of Technology (AIT) werken samen voor de ontwikkeling van een nieuwe ‘blockchain forensics-tool’. Wat betekent dit voor je bitcoin (BTC) transacties?

De twee partijen gaan werken aan e-Nigma, een compliance tool om de blockchain te analyseren.

Bitcoin en crypto transacties

Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld bitcoin exchanges en brokers de tool gaan gebruiken voor zogenaamd due diligence-onderzoeken.

Het is daarmee om te voldoen aan de eisen omtrent Know Your Customer (KYC) en anti-witwasregelgeving (AML). Dat komt voort uit het advies van het internationale orgaan FATF. Ook de Nederlandse overheid wil in de wet vastleggen dat cryptobedrijven klantendata gaan delen.

Bedrijven kunnen daarvoor adviesbedrijven zoals Chainalysis en Ciphertrace inhuren die de blockchain controleren op verdachte transacties.

Ook het Frans-Oostenrijkse e-Nigma biedt uitgebreide functies: elk bitcoin adres krijgt een risicoscore en deze zijn ook per wallet te clusteren. Ook zijn de pseudo-anonieme adressen te koppelen aan personen. Zo is een bitcoin adres te koppelen aan andere transacties van iemand op het internet en Dark web.

AIT, een overheidsinstantie gevestigd in Wenen, had al een eigen open-source platform om cryptocurrencies te analyseren. Dit heet GraphSense en de twee partijen gaan verder bouwen op dit principe.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

bitcoin meester

Cybercrime

De technologie is gebouwd als onderdeel van het programma TITANIUM, opgericht om transacties op de ‘zwarte markt’ te onderzoeken.

Het programma kon rekenen op een subsidie ​​van vijf miljoen euro vanuit de Europese Unie om de vermeende criminaliteit rondom cryptovaluta te verminderen.

Fabien Tabarly, CEO van NIGMA Conseil, gaf commentaar op de samenwerking:

“Er is sprake van synergie tussen dit Europese academisch onderzoeksinstituut en een team van ontwikkelaars. Dat heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van een hulpmiddel om financiële criminaliteit in virtuele valuta te bestrijden.”

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Blockchain analyse bedrijven

E-Nigma komt in een rijtje van meerdere andere blockchain analyse bedrijfjes te staan. Het moet de competitie aangaan met bedrijven als Chainalysis, Elliptic en CipherTrace.

De AMLD5 regels zijn in het bijzonder gericht op cryptobedrijven en traditionele finance bedrijven. De bovenstaande adviseurs werken nauw samen met overheden en opsporingsdiensten. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de privacy van de gebruikers omtrent het delen van persoonlijke data.

Bron: Cointelegraph

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!