bitcoin update nieuws btc
Nieuws » FATF: ‘Bitcoin- en cryptobeurzen moeten meer klantgegevens opslaan en delen’

FATF: ‘Bitcoin- en cryptobeurzen moeten meer klantgegevens opslaan en delen’

De Financial Action Task Force (FATF), een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van het witwassen van geld en financiering van terrorisme, heeft zijn aanbevelingen over het reguleren van bitcoin en andere cryptovaluta voor zijn 37 lidstaten voltooid. Nederland is ook lid van deze organisatie.

Zoals verwacht bevatten de FATF standaarden een controversiële eis dat “virtuele activa dienstverleners” (VASP’s), inclusief crypto-beurzen, informatie over hun klanten aan elkaar doorgeven bij transacties tussen de bedrijven.

Eerder werd de noodklok al geluid vanuit de industrie. Deze definitieve aanbeveling aan alle landen die lid zijn van de FATF gaat behoorlijk ver.

Bitcoin en privacy

Op aanraden van de organisatie moeten landen zichzelf beter gaan beschermen tegen ‘witwassen en financiering van terrorisme’. In de praktijk zorgen onderstaande maatregelen vooral voor een enorme inbreuk op de privacy van mensen die bitcoin en andere crypto legaal willen kopen.

Wat moet een cryptobeurs straks bijhouden bij een transactie op hun platform?

  • De naam van de klant die crypto verkoopt
  • Het wallet adres en accountnummer van de klant
  • Het fysieke adres van de klant. Een burgerservice nummer mag ook
  • De naam van de koper
  • Ook hier wordt verwacht dat het wallet adres en accountnummer van de klant worden opgeslagen

Betrokken landen en partijen wordt ook nog eens op het hart gedrukt dat deze gegevens ook met elkaar gedeeld dienen te worden als daar om gevraagd wordt.

Een nachtmerrie voor mensen die op een legale manier nog enigszins anoniem bitcoin en andere crypto willen kopen. En een droom voor toezichthouders en geheime diensten.

Praktijk

In de praktijk betekent dit dat landen individueel moeten kijken wat ze met deze aanbevelingen doen. Als lid van de FATF ben je niet verplicht om de regels te volgen. Maar wanneer een land vaak niet luistert, wordt het op een zwarte lijst geplaatst.

Het is dus noodzakelijk om deze regels één op één over te nemen, maar het is voor landen wel zaak om regelmatig te luisteren.

De data analisten van Chainalysis voorzien vooral veel services die van de radar verdwijnen. Het bedrijf denk dat er in plaats van meer transparantie er juist meer in de shaduw wordt gewerkt door maatregelen als deze.

Naast deze maatregels wil men ook werk maken van het neerhalen van zogenaamde mixers.

Met een mixer kun je jouw crypto ‘schoonmaken’. Je stopt er 1 BTC in en krijgt er een andere 1 BTC voor terug.

Dit kun je gebruiken om geld wit te wassen of om gewoon je privacy te beschermen…

Nederland

Het is voor handelaren in Nederland nog even afwachten wat de maatregelen precies in gaan houden in ons kleine kikkerlandje. Bij de meeste Nederlandse brokers moet je al veel van je informatie prijsgeven om gebruik te maken van hun platform.

Bron: Coindesk

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder