bitcoin btc mensenrechten

Bitcoin prijs in Libanon stijgt naar $15.000 vanwege hyperinflatie

De prijs van bitcoin (BTC) is in Libanon naar grote hoogten gestegen. De vraagprijs van één BTC ligt op $15.000 bij peer-to-peer platform Localbitcoins. Reden is de hyperinflatie, een gevolg van één van de grootste economische crises van het land.

Bitcoin in Libanon

Op dit moment is er sprake van een correctie van de bitcoin koers richting $9.000. Maar in Libanon stijgt juist de prijs, zo meldt Bitcoinist.

In januari 2020 lag de prijs ook al 25% hoger dan het marktgemiddelde, omdat spaarders de dupe zijn van een gedevalueerde Libanese pond. Volgens de regionale nieuwsdienst Al Jazeera is het vertrouwen in de lokale banken tot een dieptepunt gedaald. Het land gaat door één van de diepte economische crises van de afgelopen decennia.

Spaarders zijn gedwongen om hun tegoeden tegen de Libanese pond op te nemen. Daarmee devalueert de waarde direct met 40 procent. Een hard gelag voor de lokale bevolking, die zoekt naar oplossingen.

bitcoin meester

Bankopnames beperkt

De overheid heeft maatregelen genomen om een kapitaalstroom uit het land te beperken. Het omwisselen van (buitenlandse) valuta is beperkt tot 50 dollar per maand en 50.000 dollar per jaar. Een dollar is nu iets meer dan 1.500 Libanese pond waard.

De maatregelen hebben geleid tot een kapitaalvlucht in bitcoin, hoewel precieze cijfers over de schaal ontbreken.

Ook is niet duidelijk of er kopers zijn voor de prijs van $15.000 per BTC. Dat is namelijk niet goed af te leiden uit het handelsvolume bij Localbitcoins.

Volgens berichtgeving van Al Jazeera, die een groep handelaren in het land sprak, ligt het gemiddelde handelsvolume – voor hen – op één miljoen dollar per maand na het instellen van de maxima op bankopnames. Een van de handelaren zegt:

‘Voor de maatregelen, gaf bitcoin me een aanvullend inkomen. Maar het is inmiddels mijn belangrijkste inkomstenbron’. 

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Store of value

Naast daghandelaren komen ook lange termijn beleggers in actie. Want ondanks de volatiliteit van de koers, is bitcoin aantrekkelijk als store of value.

Het is ook een manier om – op een relatief goedkope en snelle manier – vermogen de grens over te versturen. Normaal kost een internationale transactie vanuit Libanon circa tien werkdagen, terwijl een bitcoin transactie zo verwerkt is (afhankelijk van de transactievergoeding, red.). Ook hier geldt dat de schaal waarop dit gebeurt, niet bekend is.

De situatie is vergelijkbaar met Venezuela en Argentinië, waar ook een stijgend volume bij Localbitcoins en andere peer-to-peer exchanges is waar te nemen.

bitcoin kopen

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!