bitcoin update protonmail privacy

Bitcoin (BTC) als losgeld: Amerikaanse scholen gechanteerd met ransomware

Een ransomware-aanval zorgt ervoor een schooldistrict in de Amerikaanse staat Californië plat ligt. De servers en het telefoonnetwerk van Mountain View-Los Altos worden geblokkeerd door malafide software. De criminelen eisen bitcoin (BTC) als losgeld.

Servers en netwerk

Door de malware zijn leraren niet in staat om bepaalde examens en presentaties te doen. Tegelijkertijd zou er in combinatie met deze aanval gebruik zijn gemaakt van credit cards van de scholen. Het is (nog) niet duidelijk of er ook data gestolen is door de software.

Mountain View-Los Altos heeft cybersecurity bedrijf Kroll ingeschakeld om de zaak op te lossen. Maar voorlopig lijkt het er op alsof ze de nieuwe schoolweek ingaan met geblokkeerde servers en telefoonnetwerken.

Malware

Naar verluidt komt de malware genaamd Sodinokibi uit Rusland of China. Sodinokibi dook in 2019 op. In het begin van dit jaar werd valuta wisselkantoor Travelex ook getroffen door de ransomware. De hackers eisten ook hier miljoenen aan losgeld in bitcoin.

Eind 2019 waren Amerikaanse verpleeghuizen nog slachtoffer van malware. De hacker eisten $14 miljoen in BTC. De hackers achter de ransomware wisten gevoelige patiëntinformatie te stelen en te blokkeren.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin

Bitcoin speelt een aparte rol in dit verhaal. Door het open karakter van het netwerk is het voor iedereen met een internetverbinding mogelijk om gemakkelijk mee te doen. Dat geldt voor jou, voor de mensen in Hong Kong die aan het demonstreren zijn, je koelkast en ook cybercriminelen.

Ransomware als Sodinokibi worden in het leven geroepen om de makers zoveel mogelijk geld te bezorgen. Losgeld in bitcoin accepteren is makkelijker dan digitale euro’s of dollars. Die moeten namelijk altijd nog door betalingsproviders worden verwerkt.

Toch laat dit zien dat bitcoin doet wat het moet doen: het stelt mensen in staat om transacties te doen en te ontvangen, zelfs als andere machtige partijen dat niet willen.

Tegelijkertijd is dit niet iets nieuws in de (online) wereld. Sinds jaar en dag wordt er al ransomware gemaakt, ook voordat bitcoin bestond was dit al een probleem.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!