Bitcoin BTC koers prijs TA analyse

Meer dan 300 Nederlanders slachtoffer van neppe Bitcoin advertenties

Bitcoin (BTC) is relatief nieuw, veel mensen kennen inmiddels de term maar weten niet wat het betekent. Cybercriminelen spelen hier op in met neppe advertenties van BN’ers.

Foto’s van presentator Jort Kelder werden recentelijk via Twitter verspreid om mensen in de val te lokken met valse bitcoin advertenties. Kelder belde vorig jaar  met andere freudeurs.

Op Twitter werd er meerdere malen een foto gebruikt om slachtoffers te misleiden. Dit is een blijvend probleem waar volgens Shownieuws al meer dan 300 Nederlanders gedupeerd door dit soort praktijken.

De schade? Bijna 3 miljoen euro in 2019. Het is een lucratieve business die voorlopig niet de kop in kan worden gedrukt.

Oplichting

Door het gebruik van bekende mensen bij hun tweets hopen de criminelen betrouwbaar over te komen. In dit geval deden de berichten als Kelder per ongeluk zijn interessante investering in bitcoin heeft gelekt.

Volgens Nu.nl zijn er op dit moment tien Twitteraccounts van het platform afgetrapt nadat zij dit soort dingen de wereld in slingerden.

Zij verstuurden samen vanaf 22 januari berichten die allemaal dezelfde strekking en hetzelfde doel hadden: mensen geld afhandig maken.

Als je de links in de tweet volgt kom je op een pagina uit waar je zogenaamd heel lucratief bitcoin kunt kopen. Er is bij dit soort aanbiedingen helemaal geen spraken van echte BTC.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Problemen op social media

Veel mensen uit de bitcoin space hebben last van dit soort praktijken. Mensen (hoogstwaarschijnlijk geautomatiseerd) reageren onder berichten van Elon Musk, cryptobeurzen en andere mensen met een groot bereik.

Voor de duidelijkheid: dit soort acties zijn per definitie oplichting en kun je het best gewoon vermijden.

“Hoogst irritant. De ellende is dat Twitter aan het bericht niet kan zien wat er frauduleus is. Daar kom je alleen achter als je de link opent. Lastiger aanpakken, mij dunkt. Maar het onderstreept eens te meer de schaduwkanten van sociale media.”

Dit is een moeilijk probleem om aan te pakken, want voorlopig kan iedereen die een gratis Twitteraccount aanmaakt reageren onder elke tweet. Het blokkeren van een account voorkomt niet dat iemand het blijft doen.

Facebook

Ook Facebook heeft last van mensen die BN’er gebruiken om mensen op te lichten. Daar ligt de situatie echter wel iets anders, het gaat hier met name om betaalde advertenties die de gezichten van BN’ers gebruiken.

Mediamagnaat John de Mol stapte vorig jaar zelfs naar de rechter. De Mol vindt dat Facebook moet voorkomen dat zij valse advertenties toestaan.

Foto: Flickr

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!