bitcoin BTC transacties

Bitcoin netwerk in beeld: 492 nodes in Nederland en aandeel TOR neemt toe

Volgens data die is verzameld op BitNodes, neemt het aandeel van Tor Network in het aantal publieke zichtbare nodes van het Bitcoin netwerk flink toe. Het ‘privacy netwerk’ domineert met een aantal van 1563 geregistreerde nodes. Zij zijn goed voor 14,67% van het totaal.

De top vijf wordt gecomplementeerd door Hetzner Online GmbH (10,08%), Amazon.com, Inc. (7,66%), DigitalOcean, LLC.  (6,69%) en OVH SAS (4,86%) nodes. Het zijn allemaal internet hosting bedrijven.

Bitcoin nodes

Een Bitcoin node is als het ware een pionnetje in het decentrale netwerk. Het bewaart een kopie van de ledger, het grootboek met alle transacties, en het controleert deze.

Je hebt verschillende soorten nodes, die op verschillende manieren alle transacties bewaren en controleren (zoals full en pruned nodes).

Het totale aantal zichtbare nodes uit het Bitcoin netwerk is 10.561. Deze zijn verspreid over vijf continenten en maar liefst 99 landen vanuit de hele wereld.

De Verenigde Staten is de ‘marktleider’ met meer dan een vijfde van het totale aantal nodes (21,67%). Duitsland, Frankrijk, Nederland en Singapore maken de top vijf vol.

Ons kikkerlandje staat dus erg hoog op de lijst. Wij zijn met ons allen goed voor 4,7% van de nodes (492 stuks).

Er is echter ook een groot aantal nodes dat in geen enkel land staat geregistreerd. Bovenstaande getallen zijn dus niet volledig betrouwbaar, ook omdat er uitvoerig gebruikt wordt gemaakt van Virtual Private Networks (VPN’s).

Op bitnodes kun je meer van dit soort statistieken vinden.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Decentraal netwerk

Als jij wilt, kun je ook meedoen als node in het Bitcoin netwerk. De blockchain is namelijk permissionless, wat inhoudt dat je geen goedkeuring nodig hebt om er eentje te runnen.

Bitcoin is de meest gedecentraliseerde cryptocurrency. De kracht is niet alleen het feit dat het de eerste cryptocurrency is, maar ook van het feit dat er heel enthousiast vanuit de community wordt meegedaan.

De opkomst van het Tor Network onder de nodes, komt doordat een aantal teams oplossingen hebben ontwikkeld om de acceptatie te vergroten.

BTCPayServer is een van de grootste bijdragers aan het Tor Network. MyNode is een speler in opkomst die het gebruik van TOR eenvoudig maakt.

Heb jij ook al een eigen node? Kom gezellig langs in onze Telegram chat en vertel jouw verhaal aan 1700 enthousiaste Bitcoiners.

Bron: Coingape

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!