Zwitserse toezichthouder wil strengere regels voor bitcoin transacties

Er zijn strengere regels nodig (AML) rondom transacties met bitcoin (BTC) en andere crypto. Daar pleit de Zwitserse financiële toezichthouder FINMA voor in een nieuw voorstel, zo meldt The Block.

De waakhond wil strengere voorwaarden stellen aan het versturen van cryptovaluta. Zo moet identificatie van de gebruikers al vanaf 1.000 Zwitserse frank (CHF) verplicht zijn. Op dit moment gaat deze pas in vanaf 5.000 CHF.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FINMA betoogt dat een lagere limiet nodig is vanwege een ‘verhoogd risico van witwassen‘. Daarmee volgt de toezichthouder in grote mate de aanbeveling van de Financial Action Task Force (FATF). Dit internationale adviesorgaan houdt wereldwijd toezicht op naleving van anti-witwasregels door overheden.

Limiet tot $1.000

Zij hanteren zelf een limiet tot $1.000. Tot dat maximum is identificatie van de gebruikers niet verplicht. Deze richtlijn betekent nogal wat voor aanbieders van bitcoin en makers van cryptowallets.

Volgens de FATF zijn beurzen en brokers verplicht tot het vragen van persoonsgegevens bij transacties boven de $1.000. Ook moet een gebruiker kunnen aantonen waar hij zijn geld vandaan heeft.

De nieuwe regels vanuit de FATF leiden tot scepsis in de internationale cryptowereld op het gebied van administratieve lasten en privacy.

Tijdelijk kosteloos! Beheerd beleggen in cryptoproducten

Europese Unie en AMLD5

Op 10 januari 2020 heeft de Europese Unie haar Anti Money Laundering Directive (AMLD5) ingevoerd. Daarmee zijn cryptobedrijven verplicht om onder meer know-your-customer procedures in te voeren.

In Nederland moet de Eerste Kamer nog een besluit nemen over de implementatie van deze richtlijn in de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Voor Nederlandse brokers met enkele honderdduizenden gebruikersaccounts betekenen de nieuwe regels een hele klus. Zij moeten van elke gebruiker – met terugwerkende kracht – hun gegevens opvragen.

Enkele Nederlandse bedrijven hebben de handdoek in de ring gegooid of verplaatsen hun operatie naar een ander land. De Nederlandsche Bank gaat toezicht houden op de sector.

In tegenstelling tot Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk geldt er in Nederland een registratieplicht in plaats van een vergunningsplicht. De totale toezichtskosten per jaar zijn door de DNB geschat op 1,7 miljoen euro. Het aantal registranten moeten die kosten elk jaar gaan dragen.

Ook buitenlandse spelers die Nederlandse traders en beleggers expliciet bedienen en informeren, zijn verplicht tot registratie.

Lees meer over:
AMLD5witwassenZwitserland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...