Iraanse commandant: ‘Crypto gebruiken om sancties te omzeilen’

Iran is verwikkeld in een strijd met de rest van de wereld. Het land is opzoek naar manieren om onder internationale sancties uit te komen. Bitcoin (BTC) of andere cryptomunten worden serieus overwogen om ze te omzeilen.

Grenzeloos betaalverkeer is voor verschillende partijen interessant, zeker voor landen of instanties die (deels) zijn afgesloten van het financiële systeem.

Ingenieursbureau

Saeed Muhammad, commandant van Khatam al-Anbiya Construction, is naar verluidt opzoek naar valide manieren om cryptomunten meer te gebruiken.

Khatam-Al Anbiya Construction is een ingenieursbureau gecontroleerd door  het Iraanse Revolutionaire Garde-korps. Het is de belangrijkste engineerafdeling van het militaire elitekorps in Iran.

”We eisen meer geavanceerde mechanismes om de sancties te omzeilen. We roepen op om cryptocurrency’s te gebruiken”, zei Muhammad eerder volgens Labour News Agency. De commandant wil meer afspraken maken.

Sancties

Sinds 1979 heeft Iran te maken met sancties vanuit de Verenigde Staten. Met bitcoin kunnen betalingen niet worden geblokkeerd.

Wel zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het analyseren van de bitcoin blockchain. Alle transacties worden namelijk verwerkt in de openbare boekhouding en is voor iedereen inzichtelijk.

Inlichtingendiensten kunnen die informatie gebruiken. Het is bijzonder lastig om BTC anoniem(er) te gebruiken, dus het is zeker geen vrijbrief om nu maar transacties naar Iran te sturen..

Eigen munt

Het is onduidelijk op welke manier Iran dit aan wil pakken en of het uberhaupt effect heeft. Er zouden ook plannen zijn voor een eigen cryptomunt. Maar behalve de benaming heeft het helemaal niets met bitcoin te maken.

Het zou dan bijvoorbeeld gaan om een eigen cryptocurrency voor moslimlanden die als alternatief kan dienen als de dollar.

Bitcoin in Iran

Iran introduceerde vorig jaar duidelijke regels voor bitcoin miners in het land. Er geldt één energietarief en klikspanen kunnen geld verdienen met het verraden van illegale miners. 

In het begin van dit jaar verstrekte het Aziatische land meer dan 1.000 licenties aan ondernemers.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!