bitcoin witwassen

FIOD arresteert twee mannen vanwege witwassen met bitcoins

Twee mannen zijn aangehouden wegens het witwassen van geld door middel van bitcoin en andere cryptovaluta. Dat maakt de fiscale opsporingsdienst FIOD bekend.

Zaak 1: witwassen van 2 miljoen euro

In de eerste zaak is een 45-jarige man uit Naaldwijk gearresteerd. Hij is ervan verdacht om een bedrag van ruim twee miljoen euro te hebben witgewassen. De man viel op omdat hij met een cryptocreditcard grote aankopen deed.

Volgens de Belastingdienst waren de uitgaves niet in lijn met zijn aangegeven inkomen en vermogen. Ook nam de verdachte diverse grote opnames van contant geld op. De Nederlandse autoriteiten hebben onder meer beslag beslag op de volgende goederen:

 • 10.000 euro contant geld
 • ongeveer 3 kilo goud
 • tientallen wallets met ongeveer 260.000 euro aan cryptovaluta
 • debet/creditcards met daarop zowel cryptovaluta als euro
 • een auto, horloges en sieraden.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Zaak 2: witwassen met Bestmixer.io

In de tweede zaak is er een 31-jarige man uit de provincie Groningen gearresteerd. Bovendien zijn twee handlangers ook voor verhoor aangehouden.

Het trio zou voor 100.000 euro aan gelden hebben witgewassen. Daarbij is gebruik gemaakt van de Bestmixer.io service, die in mei 2019 offline is gehaald.

De FIOD kon door middel van het gebruikte bitcoinadres het IP-adres van de verdachte identificeren. De opsporingsinstantie vermoedt dat de mixservice is gebruikt om inkomsten te verhullen en wit te wassen. Bij de inval is er beslag gelegd op administratie, computers, smartphones, USB-sticks en harde schijven.

De FIOD is de bovenstaande verdachten op het spoor gekomen door hun eerdere onderzoek naar Bestmixer.

De Nederlandse autoriteiten werken met buitenlandse autoriteiten samen om fiscale criminaliteit en witwassen op te sporen.

Bitcoin mixen

Wat houdt het mixen van bitcoin ook alweer in?

Door “mixing” komt een bitcoin transactie in een grabbelton van bitcoin transacties. Daardoor is de uiteindelijke ontvanger van een bitcoin lastiger te traceren. Dat betekent niet dat degene ontraceerbaar is.

 • Je koopt bitcoin bij een exchange of broker. Om je bitcoin te sturen is tegenwoordig – bij de meeste beurzen – een identificatie nodig.
 • De ontvangen bitcoin stuur je naar een (illegale) mixing service. Anderen sturen ook hun bitcoin (via de blockchain) naar deze mixer.
 • Een mixer mengt deze bitcoin adressen door elkaar en hakt ze in diverse eenheden (sats). De mixer stuurt ze heen en weer naar andere adressen en knipt en plakt de BTC weer aan elkaar
 • Iedere inzender krijgt vervolgens weer zijn (juiste hoeveelheid) bitcoin retour. Maar je bitcoin is nu opgebouwd uit andere sats-eenheden.
 • Omdat de ‘identiteit’ van je bitcoin meer geanonimiseerd is, maakt je dat als ontvanger van die bitcoin ook (iets) anoniemer.
 • Vervolgens gebruikt men deze bitcoin om om te zetten in fiat geld of om online illegale diensten of producten te kopen.

Meer kennis over de volatiele cryptomarkt leer je bij Yieldt. Crypto beheerd beleggen. Wij weten de Bitcoin Price Index te verslaan!

Bitcoin Magazine NL heeft de FIOD om een reactie gevraagd, maar deze wilden vanwege ‘opsporingsbelang’ de beide zaken niet nader toelichten. 

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!