VISA manager ziet in satoshi de ‘killerapp’ voor bitcoin als geld

Satoshi, de eenheid van Bitcoin (BTC), als standaard voor microbetalingen op het internet. Dat ziet Cuy Sheffield, manager cryptovaluta bij VISA, wel zitten.

‘Whatsappen’ op het Lightning Network? Luister Hup Bitcoin met ontwikkelaar Joost Jager

Bitcoin en satoshi (sat)

Satoshi is de eenheid van bitcoin. Een bitcoin is goed voor honderd miljoen satoshi’s (sats). De eenheid is vernoemd naar de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sheffield gaat in een tweet stormpje uitgebreid in op satoshi als betaalmiddel voor het internet. Hij is bij betaalverwerker VISA verantwoordelijk voor cryptovaluta.

VISA is goed voor 3,3 miljard creditcards wereldwijd en 65.000 betalingen per seconde naar eigen zeggen. Een mastodont vergeleken met de volume die het Lightning Network draait, de experimentele secundaire laag op het bitcoin onderlaag.

LN is in januari 2018 in het leven geroepen om betalingen met bitcoin vlotter en goedkoper te laten verlopen. Het is een netwerk van microbetalingen, ook omdat één sat nog steeds een zeer kleine rekeneenheid is.

Volgens de website Fiatmarketcap is één dollar 10.326 sats waard en één euro 11.184 sats. Maar in theorie kun je met een sat dus aankopen doen minder dan één dollarcent.

“Streaming money”

En dat is in de ogen van Sheffield de ‘killerapp’: het kunnen afrekenen in nog kleinere eenheden dan één dollarcent. Een nieuw geluid vanuit een groot bedrijf, terwijl het verhaal van bitcoin zich – bij de massa – vooral richt op ‘store of value’. En niet zozeer over het nut als betaalmiddel.

Sheffield neemt ook het concept van “streaming money” in de mond. Zoals bekend vragen contentbedrijven zoals Google, Netflix en Spotify een maandelijks bedrag voor hun content. Dat zijn vaste bedragen en géén variabele bedragen per aantal streams per maand bijvoorbeeld.

Door middel van Lightning kun je een microabonnement introduceren en afrekenen in sats. In zijn ogen gaat de volatiliteit een minder zware impact hebben op het gebruik als micro betaalmiddel.

Omdat de eenheden zo klein zijn en daarmee de transactiekosten, verwacht Sheffield niet dat mensen ander koopgedrag gaan vertonen. Met andere woorden: een transitie naar een andere “medium of exchange” kan vlekkeloos gaan.

Adoptie

Je kunt zeggen dat de adoptiegraad van bitcoin wallets wereldwijd nog laag ligt met circa 50 miljoen stuks. Waarvan een groot deel gebruikt worden voor handelstransacties en niet zozeer als betaling in ruil voor een dienst of goed.

Ook verkeert het Lightning Network nog in een experimentele fase. Niettemin steken steeds meer bedrijven tijd en geld in dit nieuwe ecosysteem, waaronder Square Crypto, onderdeel van Square, waarvan Jack Dorsey mede-oprichter van is.

Lees ook over Strike, de nieuwste innovatie van Jack Mallers van Zap wallet

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshiVisa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.