bitcoin atm BTC VS pinautomaat

Elke dag komen er 12 bitcoin pinautomaten bij, totaal boven 7.000

Elke dag komen er gemiddeld 11,7 bitcoin (BTC) ATM’s bij in de wereld, zo blijkt uit nieuwe cijfers van CoinATMRadar. Het cijfer is gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen.

Ruim 7.000 bitcoin ATM’s wereldwijd

Ondertussen groeit het aantal ATM’s in de wereldwijd rustig door. Volgens de marktvorser zijn er nu 7.014 machines geïnstalleerd. In juni 2019 stond de teller nog boven de 5.000-grens.

Het merendeel van de automaten staat in de VS met 5.057 stuks (72% van totaal). Waarvan 511 stuks in Los Angeles en 278 in Chicago.

In dat getal zitten ook apparaten die andere cryptovaluta dan bitcoin aanbieden. In totaal zijn er 42 fabrikanten die de apparaten neerzetten, waarvan Genesis Coin en General Bytes de belangrijkste zijn.

Maar ook een naam als Bitstop timmert aan de weg. In november 2019 installeerde Bitstop vijf nieuwe apparaten bij winkelcentrumexploitant Simon Malls in Californië, Florida en Georgia.

Hun ambitie is om bij meer dan vijfhonderd locaties te plaatsen in 2020. De bekendste van deze leverancier is die op het vliegveld van Miami.

Overigens komt marktbureau Statista met een lager totaal: 6.674 stuks tot 1 februari 2020.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Geen identificatie tot 1.000 euro

De eerste ATM dateert van 2013, toen een bedrijf Robocoin een machine installeerde in een koffiewinkel in Vancouver. Klanten konden dollars omzetten in BTC en vice versa. Op de eerste dag is er $10.000 in BTC die dag.

In Nederland staan er 44 machines. Maar waarom is kopen via een ATM toch populair? Want voor een transactie ligt de vergoeding op gemiddeld 8% om bitcoin te kopen en gemiddeld 5% om bitcoin te verkopen. Bij een exchange of broker liggen de fees veel lager, doorgaans maximaal 1% per transactie.

Een van de voordelen is de privacy. Zo zijn er ATM’s, ook in Nederland, waar géén identificatie nodig is tot een bedrag van €1.000. Pas boven dit bedrag is een scan van een identiteitsbewijs verplicht.

Bovendien heb je direct je geld in tegenstelling tot een bancaire transactie die  – via SEPA – een tot meerdere werkdagen duurt.

En ook wellicht speelt de groei in digitale nomaden een rol, een groep werkers die onderweg  – in diverse landen – zijn bitcoin wil omzetten in de lokale valuta.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!