Bitcoin (BTC) Draait Door

Bitcoin (BTC) draait door. Ondanks de de grote dip in prijs van vandaag werkt het netwerk van bitcoin net zoals de dag ervoor. Miners vinden blocks, transacties op het netwerk werken en niemand kan je bitcoin afpakken.

Dat betekent echter niet dat de prijs van bitcoin totaal niet gevoelig is voor het sentiment in de rest van de wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Perspectief

BTC staat op het moment van schrijven op een prijs net boven $6.000, terwijl de dag nog begon bij $7.800. Een pijnlijke daling, zeker voor mensen die misschien net wat teveel van hun vermogen in bitcoin hebben zitten.

Een daling van ruim 20% is echter niet nieuws, dat gebeurde al vaker. Wel past de daling van vandaag in de 6 grootste dalingen ooit.

De prijs is de afgelopen tijd ver gedaald. Pijnlijk voor de investeerders, maar het netwerk en het protocol blijven gewoon doordraaien.

Een leuk feitje: de eigenaar van een bitcoin adres van meer dan 10 jaar oud besloot vandaag toch maar eens de boel te verplaatsen.

Bitcoin

Hoe gek het ook klinkt: bitcoin is gemaakt voor situaties als deze. Er is een duidelijk monetair beleid en eventuele veranderingen komen voort uit consensus en de informatie is voor iedereen beschikbaar.

De financiële, ‘echte’ wereld en ook de bitcoin industrie reageert flink op de uitbraak van het coronavirus. De World Health Organization (WHO) bestempelt de epidemie inmiddels als een pandemie.

Terwijl de financiële markten wereldwijd in elkaar storten zijn de centrale banken druk in de weer om het bloeden wat te stoppen. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigt al maatregelen aan om de situatie te verzachten.

Er wordt nieuw geld gecreëerd en dat wordt in de economie gepompt. Banken krijgen bijvoorbeeld meer ruimte om krediet te verstrekken. Het beleid en het aantal euro’s dat in omloop is en komt hangt af van beslissingen van dit soort organisaties.

Bij bitcoin zit dit anders. BTC is gebouwd voor zekerheid, al doet de prijs anders vermoeden op dit moment. Op het netwerk gelden echter nog steeds dezelfde regels als voor de dalingen.

Invloed van de prijs op bitcoin

Dat betekent echter niet dat de prijsbewegingen geen invloed kunnen hebben op het netwerk van bitcoin. Bitcoin miners strijden 24/7 om het nieuwe bitcoin block.

De beloning (block reward) die daarin zit is op dit moment 12.5 BTC (+ transactiekosten) aan nieuw uitgegeven bitcoin. In mei gaat dat aantal echter door de helft naar 6.25 BTC tijdens de bitcoin halving.

De block reward is op dit moment in dollarwaarde de belangrijkste drijfveer voor miners om hun energie en hardware in te zetten om te minen. Het overgrote deel van de miners doet dat niet uit de goedheid van hun hart, ze willen geld verdienen.

Bij een daling van BTC krijgen de miners dus automatisch een lager beloning. In januari verkochten miners gezamenlijk zo’n 42.000 bitcoin aan beurzen. Tot nu toe neemt de computerkracht die bijdraagt aan het netwerk toe, of de prijs nu op $14.000 staat of op $10.000.

Ondernemers

Maar het is voor elke ondernemer een klap wanneer een groot gedeelte van de inkomsten (tijdelijk) verdampen. Dat zou er voor kunnen zorgen dat bepaalde hardware moet worden uitgeschakeld, minen met verlies doe je alleen als je vertrouwen hebt in de lange termijn.

Gelukkig heeft bitcoin daar een handig mechanisme voor. Om de 2016 blocks (ongeveer elke twee weken) vindt er een difficulty change plaats. Zijn er meer miners aan het werk? Dan gaat de moeilijkheid omhoog. Zijn er minder? Dan daalt de moeilijkheid.

Zo probeert het protocol de uitgave van nieuwe bitcoin in balans te houden. Het doel is dat elke 10 minuten een block gevonden wordt. 12.5 nieuwe BTC op de markt dus. Ook wanneer de interesse vanuit miners perspectief iets af zou nemen, blijven dezelfde monetaire regels gelden.

Tot nu toe lijkt het er niet op dat de interesse afneemt. Bedrijven investeren miljoenen in nieuwe datacentra en zoals gezegd neemt de hashrate toe (er is meer computerkracht dan ooit dat zich bezighoudt met mining). Het is nu afwachten hoe de industrie reageert op deze heftige prijsbewegingen.

Niet kapot

Bitcoin werd gelanceerd als reactie op de financiële crisis in 2008. We lijken nu opnieuw aan de vooravond te staan van een nieuwe wereldwijde crisis.

De rode cijfers in je favoriete portfolio app betekenen niet dat bitcoin dood is. Het netwerk werkt, je kunt nog steeds transacties versturen.

Bitcoin is gemaakt voor deze hectische situaties waarin monetair beleid zomaar kan worden aangepast.

Als om wat voor reden ook blijkt dat bitcoin dit niet aan kan, dan had het eigenlijk nooit bestaansrecht. Het netwerk leeft, het ecosysteem groeit. Als pure belegger is het even doorbijten, maar er is nog altijd genoeg leuks gaande in de wereld van BTC.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...