‘Bitcoin miners verkochten in januari ruim 42.000 BTC aan beurzen’

De bitcoin (BTC) prijs vertoont sinds 26 februari, met een voorlopige top bij $10.500, een dalende trend. Hoe is deze daling te verklaren?

Bitcoin miners spelen een grote rol in het bepalen van de spotprijs. Onder meer de Bitcoin miner inventaris index (MRI) van marktonderzoeker ByteTree kan een verklaring geven. Wat houdt deze index in?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin miner inventaris index (MRI)

De MRI is een manier om het verschil van de “bitcoin inventaris” van miners over een bepaalde periode te meten. Simpel uitgelegd:

Maar wat zegt dit over de markt? Door de bank genomen is een MRI “onder de 100” een bearish signaal. Miners zijn afwachtend, hopend op een hogere prijs van bitcoin en dan te verkopen.

Miners zijn namelijk wel afhankelijk van een gezonde cashflow, omdat ze nieuwe mining apparatuur in dollars moeten afrekenen, zo stelt Charlie Morris, fondsmanager bij Atlantic House en oprichter van ByteTree, aan Coindesk.

Bullish of bearish?

Daarom verkopen miners doorgaans zo snel mogelijk hun zogenaamde “block reward”, de beloning voor het vinden van een nieuw block.

Die beloning is nu nog 12,5 bitcoin. Vanaf mei 2020 halveert deze naar 6,25 BTC, beter bekend als de bitcoin halving. Satoshi Nakamoto heeft het protocol zo bedacht dat dit elke 4 jaar plaatsvindt.

Zoals gezegd duidt een ratio “onder 100” op een angst onder miners om te verkopen. Een ratio “boven de 100” een signaal van een “sterke markt”. Miners hebben er dan vertrouwen in dat de markt hun verkoop van bicoin kan dragen.

Zonder dat er geen zichtbaar prijsverval optreedt. Je wilt namelijk voorkomen dat je voor een lagere prijs je BTC van de hand moet doen.

In januari 2020 was er sprake van een MRI van 79%, de laagste score in twee jaar tijd. Was dit al een vroegtijdig signaal van een “bull trap”?

Want nadat de koers eind februari naar $10.500 steeg (vanaf $6.600 medio december 2019, red.), zette een forse correctie in. Op moment van schrijven staat de koers net boven de $8.000.

Bitcoin in januari 2020

In de maand januari hebben bitcoin miners samen 53.955 BTC gedolven. Daarvan is 42.251 naar exchanges gestuurd, wat resulteert in een percentage van 79% op de MRI index.

In de ogen van Morris nemen miners wel een risico. Want zodra miners minder verkopen dan ze minen, ligt het gemiddelde rendement per BTC lager. En het rendement ligt hoger, zodra ze meer BTC verkopen dan ze minen.

'Bitcoin miners verkochten in januari ruim 42.000 BTC aan beurzen'

Miners potten hun bitcoin op tijdens de bearmarkten (Bron: ByteTree)

Bitcoin (BTC) oppotten

De dominante trend is dat miners hun BTC oppotten zodra de prijs corrigeert en hun BTC verkopen zodra de prijs in een bullmarkt verkeert. Sell high, mine low.

Dat zien we ook bij centrale banken. Zij kopen op de spotmarkt buitenlandse valuta (lees: dollars) in om hun balans aan te zuiveren zodra hun lokale munt sterk staat. Meer dollars omgerekend per lokale valuta.

Een tegengestelde strategie zou hun lokale munt alleen maar verder verzwakken. En dat geldt voor miners: terughoudendheid is geboden zodra de markt niet sterk genoeg om hun bitcoin te “absorberen”. Dat heeft een ongewenst drukkend effect op de spotprijs.

Miners beïnvloeden de markt

Want miners zijn bij uitstek als grootbezitter van BTC van invloed op de spotprijs. Zo vertegenwoordigen mining pools het grootste aandeel in bitcoin dat naar de beurzen vloeit.

In januari was meer dan 25% afkomstig van mining pools.

'Bitcoin miners verkochten in januari ruim 42.000 BTC aan beurzen'

Herkomst van bitcoin, ontvangen door exchanges (bron: Chainalysis/Coindesk)

Uit een eerdere analyse van Willy Woo van Adaptive Capital bleek ook dat de bitcoin prijs in het derde kwartaal van 2019 daalde door voornamelijke kleinere miners. Die kwamen in de financiële problemen, toen de prijs van $14.000 naar $8.000 daalde (en uiteindelijk bij $6.600 een bodem vond, red.)

Oudere machines zoals de Antminer S9 en Avalon 851 zijn dan ook zo goed als verliesgevend.

Bitcoin halving

Terwijl het vernieuwen van het machinecomplex een vereiste is om de wapenwedloop tussen miners te kunnen bijbenen. Zonder nieuwe machines sta je buitenspel. Waar haalt men dan kapitaal vandaan?

Miners zoeken hun toevlucht bij “cryptobanken”. Daar kunnen ze hun bitcoin stallen zolang de spotprijs laag is. In ruil krijgen ze een lening in cash daarvoor terug om apparatuur te kopen.

Want dat is hoognodig, nu vandaag blijkt dat de bitcoin mining difficulty groeiratio met 6,88% is toegenomen. Na een groeidipje van 0,38% twee weken geleden van de difficulty rate (25 februari).

De komende maanden wordt duidelijk hoe deze concurrentiestrijd onder miners zich gaat ontwikkelen en wat de halving met de spotprijs gaat doen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...