cryptomum SEC ETF bitcoin

Bitcoin commissaris over collega’s van SEC: ‘Zo gaat Bitcoin ETF er nooit komen’

Hester Peirce komt met tegengeluid over de afwijzing van de Exchange Traded Fund van Wilshire Phoenix van vorige week. De commissaris van de Securities and Exchange (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, keurde deze Bitcoin ETF namelijk af.

Peirce staat bekend als ‘crypto mom’ en deze afwijzing is haar niet in de koude kleren gaan zitten. In een verklaring beschuldigd Peirce de SEC ervan dat ze Bitcoin gerelateerde producten bevooroordeeld afhandelen.

De termijn van de commissaris loopt over iets meer dan drie maanden af. Op 5 juni zit de periode voor Peirce erop. In een verklaring doet ze een boekje open over de werkwijze van de SEC.

Bitcoin ETF

In haar laatste verklaring beweert Pierce dat de omgang van de SEC met Bitcoin-gerelateerde producten niet in overeenstemming is met artikel 6 (b) (5) van de Exchange Act. Hierin worden bepaalde eisen gesteld aan een exchange waar de activa zal worden verhandeld.

“Om fraude en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen [en] om beleggers en het algemeen belang te beschermen.”

Deze eisen gelden echter alleen voor de beurs en niet voor de asset zelf. Of simpel gezegd: het is aan de aanbieder van de ETF om dit op te lossen en niet aan Bitcoin.

“Zoals ik in de zaak van Winklevoss heb uitgelegd, vereist deze bepaling dat de Commissie naar de regels van de beurs kijkt waarop het product gelist wordt, niet naar de activa of markten die aan het te verhandelen product ten grondslag liggen.”

Peirce vermoedt dat er wegens “de steeds veranderende standaarden” die de SEC op de Bitcoin-producten legt, er nooit een aanvraag zal worden goedgekeurd. Verder is ze van mening dat deze houding beleggers niet beschermt maar juist buiten de gereguleerde markt houdt.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Onterecht terughoudend

Bovendien verklaart Peirce dat er geen enkele “pro-Bitcoin” zaak was waarin de SEC analyseerde of de volumes “significant waren in vergelijking met de grondstoffenmarkten. Zij concludeert:

“In ten minste één geval keurde de SEC een aanvraag goed om aandelen van een product te verhandelen op basis van een verwijzing naar een futuresmarkt die op het moment van goedkeuring geen enkele handel had.”

Ze vertelt dit om aan te geven dat het er bij andere soorten ETF’s niet zo nauw aan toe gaat met de regeltjes.

Innovatie versus regulering

Tot slot beweert Peirce dat dit haar zorgen die ze eerder al uitte bevestigt. De conservatieve en inconsistente benadering die de SEC ten opzichte van deze Bitcoin producten belemmert de “innovatie in dit land en het drijft ondernemers naar andere gebieden.”

De SEC bestaat uit vijf commissarissen. Iedere commissaris wordt op zijn beurt door de Amerikaanse president voor een periode van vijf jaar benoemd. Met het vertrek van Peirce is de kans klein dat de SEC in de nabije toekomst cryptovriendelijker zal worden.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!