bitcoin btc mensenrechten

Bitcoin volume bij LocalBitcoins op laagste niveau sinds 2013

Het handelsvolume in bitcoin (BTC) is bij peer-to-peer beurs LocalBitcoins fors ingezakt, zo blijkt uit cijfers van Coindance. Op deze marktplaats is bitcoin te ruilen tegen lokale valuta, waarbij LocalBitcoins als tussenpersoon optreedt.

Bitcoin volume bij LocalBitcoins

Het handelsvolume staat zelfs op het laagste punt sinds 2013. Zo was het volume in februari 2019 nog gemiddeld 13.000 BTC per week.

De afgelopen week lag het volume op 3.144 BTC, omgerekend 27,6 miljoen dollar. Het laagste weekvolume sinds mei 2013. Het record in één week staat op 39.137 bitcoin.

Hoe is deze daling te verklaren? Een van de verklaringen is een toenemende onzekerheid onder klanten. Vorige maand druppelden er berichten binnen dat het Finse bedrijf zonder waarschuwing accounts sluit of bevriest.

Handelsvolume op LocalBitcoins (gemeten in bitcoin, BTC)

Lees ook – Chilenen verhandelden vorige week voor $300 miljoen aan Bitcoin via LocalBitcoins

Daling, ook in dollars

Maar ook in Amerikaanse dollars gemeten, daalt het handelsvolume bij de marktplaats. Daar liggen de verhoudingen natuurlijk anders, omdat de prijs sinds 2013 fors is gestegen.

Handelsvolume op LocalBitcoins (gemeten in dollar, USD)

Sinds vorig jaar is het volume, ook gemeten in dollars, gedaald. Gemiddeld verwisselde er voor $50 miljoen BTC van eigenaar in één week, nu ligt dat gemiddelde op $30 miljoen per week.

Logischerwijs vond het volumerecord eind december 2017 plaats. Toen is er in één week voor $129 miljoen (7.519 BTC) verhandeld. De voorlopige all-time high ligt op $20.089.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Witwassen en terrorisme

Cryptobeurzen zijn tegenwoordig verplicht om allerlei procedures door te voeren om witwassen en financiering van criminele organisaties te voorkomen. Het invloedrijke FATF adviseert hierover aan (supranationale) overheden. Het internationale adviesorgaan wil dat beurzen verplicht een KYC – en AML-procedure implementeren. Tot nu toe houdt niet elke beurs zich daaraan.

Ook het ‘Finse’ LocalBitcoins voert deze regels door. Zoals bekend is Finland onderdeel van de Europese Unie, die per 10 januari 2020 de Europese richtlijn AMLD5 heeft ingevoerd. Elke lidstaat heeft de vrijheid deze op haar manier te implementeren.

Registratieplicht

In landen als Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk geldt een licentieplicht. Nederland kiest voor een registratieplicht, volgens sommigen een “verkapte vergunningplicht”. LocalBitcoins is geregistreerd bij de Finse toezichthouder als een “dienstverlener van virtuele valuta”.

LocalBitcoins kreeg eind januari klachten van gebruikers, omdat hun account onverwacht werd gesloten. Ook is het volume vanuit China, mogelijk vanwege het Coronavirus, erg opgedroogd. Het volume vanuit China zit op het laagste punt sinds twee jaar tijd.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!