Hoe zit het met de nieuwe regels voor Bitcoin (BTC) bedrijven in Nederland?

Bitcoin (BTC) bedrijven moeten op korte termijn aan nieuwe regels voldoen. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld cryptobeurzen meer klantgegevens moeten opslaan en desgevraagd delen met de autoriteiten. De nieuwe wetten zijn een onderdeel van stappen op Europees niveau.

De wijzigingen op het gebied van crypto komen in de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (wwft). De wijzigingen komen voort uit de Europese Anti Money Laundering-richtlijn (AMLD5) en hadden uiterlijk op 10 januari 2020 geïmplementeerd moeten zijn in Nederlandse wetgeving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De implementatie is echter uitgesteld. Dat zorgt voor onzekerheid binnen Nederland, het is duidelijk dat er nieuwe regels komen. Maar de precieze invulling en ingangsdata blijven onbekend.

Bitcoin (BTC) in Nederland

In Nederland moet de Europese richtlijn geïmplementeerd zijn. Dat wil zeggen dat implementatie van de wijzigingen uit de Europese richtlijn verplicht is in de Nederlandse wetgeving.

Het wetsvoorstel is op 10 december 2019 aangenomen door de Tweede Kamer. Momenteel ligt het voorstel ter behandeling voor aan de Eerste Kamer.

De richtlijn wordt geïmplementeerd met drie wetsvoorstellen. Één van die wetsvoorstellen, het UBO-wetsvoorstel, loopt vertraging op wegens een voorlichtingsvraag aan de Raad van State.

De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft daarom op 21 februari het verzoek gedaan bij de Commissie voor Financiën van de Eerste Kamer tot afzonderlijke behandeling van drie wetsvoorstellen met betrekking tot de richtlijn.

Ondertekenen

Op 3 maart heeft de commissie besloten het wwft-voorstel eerder plenair af te ronden. Tijdens de plenaire afronding kan de Eerste Kamer het voorstel aannemen of verwerpen. Als het voorstel wordt aangenomen, dan ondertekenen de minister en de Koning het voorstel en treedt de wet in werking na publicatie in het staatsblad.

Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal gebeuren. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal de DNB integriteitstoezicht houden op aanbieders van cryptodiensten.

Aanbieders van custodial wallets en/of wisseldiensten zullen zich moeten registreren en laten toetsen. In de praktijk is er sprake van een vergunningstelsel met tamelijk strenge vergunningseisen.

De belangrijkste onderwerpen van het integriteitstoezicht zijn de integriteitsrisicoanalyse, integere en beheerste bedrijfsvoering, Customer Due Diligence, transactiemonitoring en de meldplicht. Stuk voor stuk complexe processen die de bedrijven veel geld kosten en de drempel voor start ups enorm verhogen.

Lees ook: Bitcoin (BTC) en belastingaangifte 2019: alle tips & tricks op een rij