‘Plus Token oplichters verplaatsen weer 13.000 bitcoin (BTC)’

De oplichters achter Plus Token hebben 13.000 bitcoin (BTC) op de blockchain verplaatst, zo meldt een analist op Twitter. De actie is bedoeld om de bitcoin te mixen en de ontvangers ervan te maskeren.

Wat is Plus token?

De Plus Token haalde zo’n 70.000 BTC en 800.000 ether op bij hun slachtoffers. Halverwege 2018 werd investeerders een ‘high yield investment return’ beloofd. Daar bleek, uiteraard, niets van waar.

Plus Token is een van de grootste piramidespelen van de crypto industrie. Met deze enorme zak aan BTC kunnen de criminelen achter dit initiatief de prijs beïnvloeden. Wanneer iemand ineens duizenden bitcoin verkoopt dan zorgt dat voor reuring op de markt.

Beurzen

Bitcoin transacties zijn makkelijk te volgen. Op deze manier proberen goedwillende cryptobeurzen het gestolen geld te weigeren. Maar middels een aantal handige trucjes kunnen criminelen (en ook brave burgers, overigens) hun bitcoin anonimiseren.

Met behulp van bitcoin mixers worden de bitcoin ‘schoon gemaakt’, ze zijn niet meer zo makkelijk te volgen en kunnen zo in kleine plukjes alsnog op verschillende beurzen belanden.  Op deze manier maken mensen het op zijn minst minder makkelijk om hun bitcoin te volgen.

Op zichzelf is dat niet illegaal, privacy is immers een recht. Maar ook criminelen maken gebruik van deze services.

Bitcoin mixen

Wat houdt het mixen van bitcoin ook alweer in?

Door “mixing” komt een bitcoin transactie in een grabbelton van bitcoin transacties. Daardoor is de uiteindelijke ontvanger van een bitcoin lastiger te traceren. Dat betekent niet dat degene ontraceerbaar is.

  • Je koopt bitcoin bij een exchange of broker. Om je bitcoin te sturen is tegenwoordig – bij de meeste beurzen – een identificatie nodig.
  • De ontvangen bitcoin stuur je naar een (illegale) mixing service. Anderen sturen ook hun bitcoin (via de blockchain) naar deze mixer.
  • Een mixer mengt deze bitcoin adressen door elkaar en hakt ze in diverse eenheden (sats). De mixer stuurt ze heen en weer naar andere adressen en knipt en plakt de BTC weer aan elkaar
  • Iedere inzender krijgt vervolgens weer zijn (juiste hoeveelheid) bitcoin retour. Maar je bitcoin is nu opgebouwd uit andere sats-eenheden.
  • Omdat de ‘identiteit’ van je bitcoin meer geanonimiseerd is, maakt je dat als ontvanger van die bitcoin ook (iets) anoniemer.
  • Vervolgens gebruikt men deze bitcoin om om te zetten in fiat geld of om online illegale diensten of producten te kopen.

Aan het einde van de rit betekent dit dat de mensen met toegang tot de Plus Token-adressen nog altijd hun BTC en ether kunnen dumpen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!