VS klaagt twee Chinezen aan wegens witwassen $100 miljoen aan cryptovaluta

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft twee mannen uit China aangeklaagd voor het witwassen van $100 miljoen in crypto. Ze kregen de criminele gelden in handen, afkomstig van een hack van een exchange.

De twee stromannen heten Tian Yinyin en Li Jiadong.

De Verenigde Staten beschuldigt ze van witwassen en het runnen van een bedrijf zonder een licentie voor het versturen van (crypto) valuta. Sterker nog: volgens persbureau Reuters is er een link met Noord-Korea, die hiermee internationale sancties wil omzeilen.

Crypto witwassen

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zit namelijk een hackersgroep uit Noord-Korea achter de hacks. De naam van de exchange is niet bekendgemaakt. Daarbij is in totaal 250 miljoen dollar buitegemaakt. Daarvan zou 100 miljoen dollar door het Chinese duo zijn witgewasssen in opdracht van de hackersgroep.

Brian A. Benczkowski van het ministerie van Justitie zei het volgende over de misdaad:

“We hebben de criminelen in kaart, ondanks de anonimiteit die man dacht te hebben. Daardoor houden we ze verantwoordelijk voor hun daden, ongeacht waar ze zich op dit moment bevinden.”

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin adressen op zwarte lijst

Bij de hack uit 2018 is er in totaal $250 miljoen aan cryptovaluta buitgemaakt.

Het Chinese tweetal verstuurde de buit vervolgens via honderden geautomatiseerde betalingen in allerlei richtingen. Ze probeerden te voorkomen dat analysebedrijven de betalingen zouden kunnen traceren.

Bovendien omzeilden de compagnons van de Noord-Koreanen de Know Your Customer (KYC)-procedure van meerdere exchanges met en vervalste identiteitskaarten en foto’s.

Het rapport noemt ook specifiek 113 accounts en adressen die door de criminelen zijn gebruikt. Coindesk meldt dat de VS een twintigtal nieuwe bitcoin adressen op de zwarte lijst heeft gezet. Ze geven precies aan dat het om 8 en 12 adressen gaat die bij respectievelijk Tian en Li horen. Daarnaast zijn ook cryptomunten zoals Zcash, Dogecoin en XRP genoemd.

“Noord-Korea blijft het wereldwijde ecosysteem van virtuele valuta aanvallen als middel om de sancties van de Verenigde Staten en United Nations Security Council te omzeilen. IRS-CI zet zich in voor de bestrijding van de middelen die deze partijen gebruiken. De financiering van deze operaties en activiteiten vormt een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid.”

Dan Fort, interne belastingdienst IRS-CI

Vordering

Het verhaal gaat nu dus dat Noord-Korea de twee Chinese ‘witwassers’ heeft ingezet om sancties vanuit de VS te ontlopen. Zij hielpen mee om de gestolen cryptomunten uit handen van de politie te houden.

Men probeert nu de onrechtmatig verkregen geld terug te vorderen. Een deel daarvan is naar verluidt al met succes in beslag genomen. Hoe ze dit met cryptovaluta voor elkaar hebben gekregen, is vooralsnog niet bekend.

Bron: Financemagnates

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!