Federal Reserve ziet Coronavirus als “ernstige bedreiging” voor economie

De uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) is een serieuze bedreiging voor de Amerikaanse economie. Daarvoor waarschuwt Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed). De afgelopen week sloten de aandelenbeurzen wereldwijd diep in het rood.

Aandelen en bitcoin in het rood

De AEX index daalde afgelopen week van 602 naar 539 punten, een min van 10,4%. Ook de Dow Jones Index opende de week op 28.402 en sloot af op 25.430, een min van 11,6% in één week tijd.

Maar ook bitcoin (BTC) zakte afgelopen week van circa $10.000 naar $8.500, een daling van ruim 15%.

De woorden van Powell zijn vooral bedoeld om de kalmte te bewaren na een dramatische week op de Amerikaanse financiële markten.

Het Coronavirus heeft een enorme logistieke impact op de wereldeconomie. Amerikaanse household namen zoals Apple en Microsoft hebben winstwaarschuwingen afgegeven. Ze zijn afhankelijk van toeleveranciers uit China.

In de ogen van Powell “blijft de kern van de Amerikaanse economie ongekend sterk”. Beleggers zien in de dalingen ook een kans om “op de bodem bij te kopen”, zoals The Block in een verslag opmerkte. Zo maakte ook de AEX-index in Amsterdam vrijdagmiddag nog een korte opleving omhoog.

De vraag is of er sprake is van een robuust herstel of dat deze beweging naar beneden de komende maanden wel gaat doorzetten naar een nieuwe financiële crisis?

Ter vergelijking: in een recente toespraak (28 februari d.d.) van Klaas Knot, de voorzitter van De Nederlandsche Bank, komt het woord “Coronavirus” of “COVID-19” niet voor. De Nederlandse overheid heeft nog geen uitspraken gedaan over de mogelijke economische impact van het virus.

COVID-19: bijna 3.000 doden, 87.000 besmet

Afgelopen vrijdag heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het risico verhoogd van “hoog” naar “zeer hoog”, de hoogste risicocategorie. Er is echter nog geen sprake van een pandemie, een wereldwijde epidemie. Wel blijft het aantal gevallen met COVID 19 wereldwijd toenemen. China meldt zaterdag weer een piek met 573 nieuwe besmettingen.

Volgens deze website van het Johns Hopkins instituut zijn er nu bijna 3.000 doden gevallen van bijna 87.000 besmette gevallen. Deze vielen grotendeels in China, gevolgd door Iran (43) en Italië (29).

In Zuid-Korea ligt het aantal besmette gevallen boven de drieduizend geraakt. Overheden in China en Hongkong verplichten het dragen van een mondkap om de overdracht van het virus te voorkomen.

Ook in Nederland zijn er zeven gevallen bekend met COVID-19. Mogelijk is er sprake van een achtste geval in Rotterdam.

Onderzoekslabs werken wereldwijd samen om (de verspreiding van) het virus zelf beter te begrijpen. Volgens Dr. Michael Ryan, onderzoeksleider bij de WHO, is het virus een “wake up call voor elke overheid in de wereld”. Tegenover The New York Times zegt hij: “Word wakker. Maak je klaar. Het virus komt eraan.”

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bijdrukken geld

De Fed is – net zoals elke centrale bank  – het overheidsorgaan dat aan de knoppen van de centrale geldcreatie zit. Zowel de Europese Centrale Bank als de Fed drukken periodiek geld bij om de economie draaiende te houden. In de periode december 2019 – januari 2020 drukte de centrale bank nog 425 miljard dollar bij.

Met dit geld worden zogenaamde repurchase agreements (repos) gedaan. Een repo is een transactie waarbij effecten worden gekocht en verkocht. Dit wordt vooral gedaan door centrale banken om de geldmarkt te beïnvloeden.

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!