Frankrijk legaliseert bitcoin (BTC) als geld na uitspraak rechter

Bitcoin (BTC) krijgt in Frankrijk de officiële status van geld op basis van een recente uitspraak van een rechter in het land. Dat meldt het dagblad Les Echos deze week.

De uitspraak vond al eind februari plaats, maar is nu naar buiten gekomen. Volgens het dagblad is het goed nieuws voor bitcoin: transacties met de cryptomunt zijn nu (meer) geaccepteerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Franse rechter: “Bitcoin is geld”

De uitspraak is gedaan door een rechtbank in Nanterre. De rechter ziet bitcoin als een “inwisselbaar, immaterieel goed”, net zoals (ongedekt) fiat geld zoals de euro.

Volgens advocaat Hubert de Vauplane van de firma Kramer & Levin heeft deze uitspraak tot gevolg dat bitcoin gelegaliseerd is als geld. In zijn ogen kan het aantal bitcoin transacties in het land nu een vlucht nemen.

Ook kan de asset bijvoorbeeld gekoppeld worden aan beleggings – en spaarproducten. Ook zijn er leningen te verstrekken met bitcoin als onderpand bijvoorbeeld.

Rechtszaak

De aanleiding is een rechtszaak tussen de Franse cryptobeurs Paymium en de Britse investeerder BitSpread.

In 2014 leende Paymium BitSpread een bepaalde hoeveelheid BTC. Maar zoals bekend kreeg iedere bezitter van bitcoin na de splitsing met een 1: 1-ratio Bitcoin Cash cadeau. Toen rees de vraag of BitSpread die gratis ontvangen BCH (over de lening) aan Paymium moest teruggeven.

Deze week kwam ook in het nieuws dat Duitsland bitcoin erkent als een “financieel instrument”.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFrankrijkgeld

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...