Bitcoin en andere cryptomunten in Duitsland nu geclassificeerd als ‘financieel instrument’

De financieel toezichthouder van Duitsland heeft richtlijnen gepubliceerd die cryptomunten zoals Bitcoin classificeren als ‘financieel instrument’. Door deze stap breidt het de definitie uit tot alle soorten digitale activa. Eerder met het alleen nog de security tokens, de zogenoemde getokenizeerde aandelen..

Bitcoin als financieel product

In een persbericht beschrijft de German Federal Financial Supervisory Authority (BaFin) het als volgt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”BaFin”]Een digitale weergave van een waarde die niet is uitgegeven door een centrale bank of overheidsinstantie en die niet per se is gekoppeld aan een door de wet gespecificeerde valuta. Het is een niet juridische status van een valuta of geld, maar wordt geaccepteerd als een ‘medium of exchange’ en kan elektronisch worden verzonden, opgeslagen en verhandeld.[/penci_blockquote]

Volgens BaFin komt de nieuwe classificatie overeen met de richtlijnen die organisaties zoals de Financial Action Task Force (FATF) opleggen.

Dit nieuws de tweede keer dat crypto in een bepaalde box wordt geclassificeerd. Enkele dagen geleden kwam de Australische rechter met de uitspraak dat crypto een beleggingsinstrument is. Dat betekent dat de virtuele valuta in het land als onderpand kunnen worden gebruikt.

In Duitsland waren STO’s al geaccepteerd. Bitbond haalde in mei vorig jaar namelijk al miljoenen op bij haar digitale effectenuitgifte.

AMLD5

De nieuwe aankondiging van de BaFin is een vervolg op het beleid dat Duitsland heeft omtrent de vijfde EU-witwasrichtlijn (AMLD5) met de Germany’s Banking Act and Payment Supervision Services Act.

Volgens deze richtlijnen voor cryptomunten moeten de custodians een vergunning verkrijgen van de regulator om hun diensten in het land aan te bieden.

Al deze partijen die al zonder vergunning in het land actief zijn, moeten voor eind november 2020 een aanvraag indienen. Ze moeten tegelijkertijd ook vóór 30 maart 2020 laten weten er eventueel klaar voor te zijn.

Eerder in februari van dit jaar kwamen rapporten naar buiten dat BaFin verzoeken voor licenties ontving van minimaal 40 banken. Duitse banken mogen bitcoin en ethereum behandelen als bijvoorbeeld aandelen. Dat betekent dat zij ook de zelfde services mogen aanbieden. Er is dus een kans dat je straks via een Duitse bank bitcoin kunt kopen.

Die regels gelden overigens ook voor crypto tokens, de wet is ruim opgezet. Het Duitse parlementslid Frank Schäffler geeft uitleg: ”De grote vraag naar crypto licenties laat zien dat bedrijven steeds meer geïnteresseerd zijn in blockchain technologie, maar het komt ook door de nieuwe regelgeving.

Verder voegde de tweede grootste aandelenbeurs van Duitsland onlangs een nieuw Bitcoin Traded Product (ETP) toe.

Nederland

In Nederland is er sprake van een registratieplicht en géén vergunningplicht. In Nederland heeft de ING kenbaar gemaakt zich op de custody markt te storten. Rabobank en ABN AMRO willen hun vingers voorlopig niet aan branden aan de bitcoin handel, zo gaven ze te kennen.

Vandaag komt het wetsvoorstel hierover terecht in de Eerste Kamer. Wij zullen dit op de voet volgen en nieuws brengen zodra er meer bekend is.

Bron: Bitcoinist

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCDuitsland