‘Prijsdump kwam door verplaatsen 712.000 bitcoin (BTC) naar exchanges’

Cryptobeurzen hebben de afgelopen acht dagen 712.000 meer bitcoin (BTC) ontvangen dan normaal gesproken. Dat zette de fikse prijsdaling van bijna 60% van vorige week donderdag en vrijdag in gang.

Echter, deze verschuiving was slechts 5% van het totaal aantal bitcoin op de markt (14,2 miljoen). Daarom is dit voor bitcoin slechts een kleine rimpel in haar bestaan geweest, zo blijkt uit een nieuw rapport van Chainalysis, een bedrijf dat blockchaintransacties analyseert in opdracht van bedrijven maar ook opsporingsautoriteiten. Zij weten precies welke “hot wallets” de cryptobeurzen hanteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijscrash vorige week

Drukke tijden voor exchanges en brokers. Exchanges hebben op donderdag 12 en vrijdag 13 maart negen keer zoveel bitcoin ontvangen dan normaal het geval is.

Het verschuiven van de bulk was bedoeld om te verkopen, wat leidde tot een prijsdaling van bijna 60%. Vrijdag was een recorddag voor de beurzen met 319.000 aan ontvangen BTC.

Op 7 maart was de prijs nog $9.219 en deze is op donderdagnacht even gezakt naar $3.850. Het laagste punt van de koers sinds februari 2019. Procentueel ging het om de grootste daling van de cryptomunt sinds 2013 en één van de zes grootste dalingen uit de historie van BTC.

In het onderstaande grafiekje zijn de oranje vlakken het surplus ten opzichte van het daggemiddelde.

'Prijsdump kwam door verplaatsen 712.000 bitcoin (BTC) naar exchanges'

Is de bitcoin prijs nu stabiel?

Een van de vragen die beleggers dagelijks stellen: waar ligt nu de bodem van de cryptomunt? Ook de onderzoekers van Chainalysis stellen zichzelf de vraag: is de prijs gestabiliseerd?

Ze melden dat het huidige volume dat naar de beurzen gaat, nog steeds twee keer hoger ligt dan normaal het geval is. Ondanks dat gegeven, concluderen ze dat de prijs van bitcoin “gestabiliseerd” is. Hoe komen ze tot die conclusie?

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het merendeel van de ‘overtollige’ bitcoin op de exchanges lijkt verkocht. Daaruit concluderen we dat de verkoopdruk voorlopig voorbij lijkt te zijn’.[/penci_blockquote]

De firma wijst op een aantal verklaringen waarom de prijs (mogelijk) zijn bodem heeft gevonden na deze turbulente week.

‘Slechts 5% van 14,2 miljoen bitcoin verplaatst’

Chainalysis concludeert dat 70% van alle transacties een transactie betrof boven de 10 BTC, wat voor de gemiddelde retail belegger een behoorlijk bedrag is. Ook zijn er per transactie tot 1.000 BTC verplaatst, waarmee je in “whale-regionen” komt.

Kortom, de uitverkoop is gedreven door grotere beleggers, maar ze hebben bitcoin “geen blijvende schade” toegebracht, aldus de onderzoeksfirma.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Simpelweg omdat het merendeel van de beschikbare bitcoin niet is verkocht. Het is een sterk signaal dat het merendeel van de bitcoin niet is verkocht. Die 712.000 bitcoin die bovengemiddeld is verkocht, staat voor slechts 5% van alle beschikbare bitcoin’. [/penci_blockquote]

Daarbij heeft Chainalysis niet de fout gemaakt om uit te gaan van 21 miljoen bitcoin. Ze komen tot die 5% door uit te gaan van een totaal van 14,2 miljoen BTC (alle gedolven BTC min de verloren BTC).

'Prijsdump kwam door verplaatsen 712.000 bitcoin (BTC) naar exchanges'

Coronavirus

De gevolgen van het Coronavirus zijn in de hele wereld merkbaar, en ook in de cryptomarkt zijn bedrijven gedwongen om thuis te werken, werkafspraken en events af te zeggen.

Zowel in Nederland als in de VS heeft de overheid een noodpakket voor het bedrijfsleven en haar burgers aangekondigd. Centrale banken printen nieuw geld bij. Zo kondigt de Europese Centrale Bank een opkoopprogramma van 750 miljard euro aan vandaag vanwege de gevolgen van COVID-19.

Chainalysis vindt het zeer lastig te voorspellen wat de prijs van bitcoin de komende gaat doen. Blijft de prijs meebewegen met de aandelenmarkt? Of vaart het binnenkort haar eigen koers, mogelijk met goud?

Sommigen stellen nu al dat BTC niet fungeert als ‘safe haven’. Maar is het niet te vroeg om daarover te oordelen? En wat is een ‘safe haven’ eigenlijk? Is bitcoin niet gewoon geld, net zoals de dollar en de euro?

De onderzoekers van Chainanalysis zeggen over prijs:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het sturen van grote hoeveelheden bitcoin naar beurzen is vaak een goede indicator van méér volatiliteit. Ons advies: kijk naar de hoeveelheden BTC die naar exchanges gaan. Wij verwachten dat professionele handelaren de trend van de koers bepalen. Simpelweg omdat we met grotere volume handelen dan particuliere beleggers’.[/penci_blockquote]

'Prijsdump kwam door verplaatsen 712.000 bitcoin (BTC) naar exchanges'

‘Hodl waves’

Volgens cijfers van de financiële dienstverlener Unchained Capital kwam die daling niet door mensen die bitcoin al jaren vasthouden. Bitcoin die al lang stil staan op één adres bewoog niet of nauwelijks.

Het waren vooral de ‘jonge’ bitcoin die minder dan 6 maanden op hun adres stonden die reageerden op de prijsontwikkelingen.

De ‘hodl waves’ grafieken van Unchained Capital laten mooi zien hoe de verhoudingen liggen op het bitcoin netwerk.

'Prijsdump kwam door verplaatsen 712.000 bitcoin (BTC) naar exchanges'

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.