Bitcoin oplichtingszaak van 70 miljoen ontmaskerd door undercoveractie

Een klokkenluider heeft een grootschalige bitcoin (BTC) oplichtingszaak blootgelegd, zo blijkt uit een reconstructie van de Zweedse krant Dagens Nyheter. De oplichters wisten met hun operatie ruim 70 miljoen dollar te vergaren in 2019.

uit de undercoveractie van de voormalige werknemer blijkt dat het bedrijf Milton Group, gevestigd in hartje Kiev, een centrale rol speelt. Daar werken naar verluidt circa tweehonderd (jonge) mensen die potentiële slachtoffers moeten overhalen om in bitcoin of aandelen te beleggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Neppe bitcoin-advertenties

Dat blijkt namelijk uit de geheime opnames die de klokkenluider bij zijn “werkgever” Milton Group heeft gemaakt. Ook heeft hij de hand weten te leggen op interne bedrijfsdocumenten. Het Zweedse dagblad heeft alle documentatie ingezien en gedeeld met andere media. Onder meer The Guardian en ook enkele cryptomedia hebben het bericht opgepikt.

De bellers doen zich voor als bitcoin handelaren en proberen (gepensioneerde) beleggers te overtuigen, voornamelijk uit Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Maar verspreid over heel Europa zijn er gedupeerden. Ook in Nederland zijn mensen slachtoffer van bitcoin nepadvertenties, waarin bekende personen bitcoin als belegging aanprijzen.

Klik je op de advertentie, dan is er doorgaans sprake van malware die op iemands computer of tablet wordt geïnstalleerd. Vervolgens probeert men telefonisch zware druk uit te oefenen om toegang te krijgen tot iemands bankrekening.

Volgens Jacob Keselman, de CEO van de Milton Group, ook wel bekend als de “Wolf van Kiev” kloppen alle beschuldigingen niet.

Aanmoedigen om lening af te sluiten

Ook de Milton Group ging “zeer agressief” te werk. Zo was er een speciaal team die honderden mensen per dag opbelden met een voorstel. De klokkenluider vertelt dat hij 300 mensen per dag moest benaderen. Met als opdracht om “zoveel mogelijk geld van klanten af te troggelen, tot aan de laatste cent”. Medewerkers krijgen betaald op basis van commissie.

De operatie zat zo ingenieus in elkaar dat gedupeerde klanten weer door een andere afdeling zijn benaderd. Onder het mom van “nazorg” werd er software geïnstalleerd, om toegang te krijgen tot iemands computer en online bankrekening.

De Milton Group verstuurde ook brieven namens de “Belastingdienst”, met het verzoek om een belastingschuld te voldoen.

Naar verluidt heeft de “Milton Group” in 2019 een winst van 70 miljoen dollar gemaakt. Volgens het Zweedse dagblad zijn vele gedupeerden hun spaargeld kwijt.

Uit de interne documenten blijkt hoe er met klanten is omgesprongen. Medewerkers die opscheppen voor hoeveel euro ze klanten hebben opgelicht.

Ook The Guardian heeft enkele slachtoffers gesproken en zestien gelokaliseerd in het Verenigd Koninkrijk. Een slachtoffer vertelt: ‘Je wordt gebombardeerd met telefoontjes en je weet niet wie er belt. Sommigen belde élke dag, het hele weekend door’.

Een slachtoffer in Zweden kan haar huur en dagelijkse boodschappen niet meer bekostigen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...