bitcoin dollar

Amerikaanse schuldenberg door $24.000.000.000.000, Bitcoin draait door

De Amerikaanse schuldenberg is door een nieuwe top geschoten. De totale schuld van het land (328 miljoen inwoners) is door de grens van 24 biljoen dollar. Oftewel 24.000 miljard dollar, uitgeschreven als 24.000.000.000.000.

Criticasters wijzen naar president Donald Trump als schuldige. Het ongebreidelde tempo waarmee hij de staatsschuld op laat lopen, is nog niet eerder gebeurd in de Amerikaanse monetaire historie. Tijdens zijn eerste termijn heeft Trump 4.000 miljard aan deze uitdijende berg toegevoegd.

De schuldenmeter loopt dus met rasse schreden op, zo laat marktonderzoeker Trading Economics weten. Per hoofd van de bevolking is de schuld op bijna $73.000. Per belastingbetaler ligt de schuld zelfs op $193.000.

Het is een bekend gegeven: Amerika leeft zwaar op de pof. Ter vergelijking: de Nederlandse staatsschuld ligt momenteel op 390 miljard euro, omgerekend circa 23.000 euro schuld per inwoner.

Het laatste gemeten Bruto Nationaal Product (BNP) lag op 725,4 miljard euro in 2017.

Amerikaanse staatsschuld 1942 – nu. Bron: Trading Economics

‘Printer goes brrrr’

Amerika is met een BNP van 19.300 miljard dollar de grootste economie ter wereld. Het land verkeert dus (al langer) in de toestand dat de staatsschuld hoger ligt dan het totale inkomen.

Bovendien wordt het land hard getroffen door het Coronavirus met 435.000 gemelde besmettingen, waarvan bijna 15.000 sterfgevallen.

De afgelopen maand is de Federal Reserve, de centrale bank, met een gigantisch opkoopprogramma gestart. Bovendien kwam de regering Trump met een aantal noodpakketten voor het bedrijfsleven en burgers. Opgeteld gaat het om een stimuleringsprogramma van maar liefst 6.000 miljard dollar.

Het is bedoeld om de Amerikaanse economie niet volledig in het slop te laten raken door COVID-19. Zo zijn juist de grote steden geraakt door het virus en loopt het werkloosheidscijfers keihard op.


Werkloosheid VS. (Bron: Tradingeconomics.com)

Ter vergelijking: in 1990 was het Bruto Nationaal Product van de VS nog circa 6.000 miljard dollar.

JPMorgan, de grootste bank van de VS, heeft becijferd dat COVID-19 leidt tot 5.500 miljard dollar aan gemiste inkomsten. Denk aan vliegtuigmaatschappijen, horecabedrijven, maar ook gemeenten die minder parkeergelden kunnen innen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kondigt al maatregelen aan om de situatie te verzachten.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin (BTC) draait door

Bitcoin, ontstaan na de financiële crisis in 2008, komt vooralsnog ongeschonden uit de Coronacrisis en draait ‘gewoon’ door.

Ja, er was een onverwachte prijsdip op 13 maart naar $3.850, maar voorlopig houdt de support bij $7.000 stand. Ten opzichte van de openingskoers in 2020, schommelt de koers daar momenteel wat onder.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aandelen – en obligatiemarkt weet bitcoin (en goud) de schade te beperken. Goud is in 2020 sterker gestegen dan bitcoin, terwijl de prijs van een vat ruwe olie (West Texas Instruments, WTI) met ruim 50% is gedaald.

Koop betrouwbaar en goedkoop bitcoin bij SATOS!

Schiff: “Trump wringt de natie uit”

In de ogen van goudexpert Peter Schiff is president Trump een gevaar voor de natie. ‘Hij voegt meer schuld toe aan de balans in vier jaar dan wat Bush deed in 8 jaar’, zo laat hij op Twitter weten.


Zijn tweet kreeg ook de nodige bijval van bitcoiners. Vorige week adviseerde bitcoiner en anarchist Max Keiser nog dat bitcoiners nu juist moeten vasthouden aan hun bitcoin. En deze niet om te zetten in ‘fiat debt coupons’, oftewel waardeloos papier geld.

Ook zei Keiser: zodra mensen niet aan goud kunnen komen, vluchten ze naar bitcoin.

Ook de populaire schrijver Robert Kiyosaki, bekend van het boek ‘Rich Dad,, Poor Dad, zegt in een podcast met Anthony Pompliano dat Bitcoin interessant is als “asset buiten het systeem”.

Het bitcoin netwerk blijft doordraaien, wat de koers ook doet. Bitcoin is robuust genoeg om te overleven in monetair onzekere tijden. Als pure belegger is het even doorbijten, maar er is nog altijd genoeg leuks gaande in de wereld van BTC.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!