Argentinië bitcoin BTC

Bitcoin (BTC) in ‘grootste crisis’ van Argentinië een populaire vluchthaven

Argentinië zit in een diepe financiële en economische crisis en is technisch failliet. De schuldenberg neemt met rasse schreden toe en de inflatie rijst met 50% de pan uit.

De peso is in 12 maanden tijd met 30% in waarde gezakt. Het gevolg is dat burgers meer Bitcoin (BTC) kopen als nieuwe store of value.

Bitcoin (BTC) als vluchthaven

De minister van Economische Zaken Martín Guzmán maakte deze week bekend dat het land haar buitenlandse schulden amper kan aflossen. En dat voor de negende keer op rij, zo staat in een reportage van de Financial Times.

Het bruto nationaal product en daarmee de lonen dalen fors en dat leidt tot hogere werkloosheidscijfers. Gecombineerd met hyperinflatie gaat het volgens analisten om de ‘grootste crisis ooit’.

Kortom, Argentijnen stoppen hun (spaar) geld in de zeer volatiele Bitcoin om hun ‘centen’ te redden. Een van de gevolgen is dat het volume bij peer-to-peer beurs Local Bitcoins door het plafond gaat.  Wekelijkse bitcoin transactievolume. Bron: CoinDance

1.028% toename

In de periode januari 2018 tot april 2020 is het volume in het handelspaar peso-Bitcoin met maar liefst 1.028% toegenomen. Dat blijkt uit geaggregeerde data van Arcane Research, waarover deze firma een paar tweets uitstuurde.

Gemeten in dollarwaarde was er wel sprake van een volumedip de afgelopen maanden, maar dat trekt nu weer aan dus.

Koop Bitcoin en word klant bij Anycoin Direct!

Andreas Antonopoulos

De Argentijnse econoom, schrijver en televisiemaker Javier Milei deelde een video van de populaire denker Andreas Antonopoulos. In de tweet zegt hij: Onthoud goed dat de peso door onze politici wordt gedrukt…’


In de video zegt Antonopoulos: ‘Als je in Argentinië woonde de afgelopen zeven jaar, dan was het élk jaar beter geweest om je geld in Bitcoin te steken dan de peso. Zelfs in de Bitcoin winters presteerde BTC beter’.

Argentinië is failliet

Volgens de Financial Times is het land technisch failliet met een schuldenberg van 323 miljard dollar. Met bijna 50% geldontwaarding is er sprake van hyperinflatie.

Een derde van de bevolking leeft op de armoedegrens. Private investeerders zien er vooralsnog vanaf om geld in het land te steken.

Voor 22 mei moet het land een akkoord hebben bereikt om 65 miljard dollar van haar schulden af te lossen. Anders loopt men het risico buiten de wereldeconomie te vallen. Vanaf 2001 stond 15 jaar buitenspel.

In 2001 zijn toen de spaartegoeden in dollars van burgers bevroren, wat aangeduid is als “Corralito”. De wisselkoers tussen de peso en de dollar werd veranderd. De bevroren dollars zijn toen omgewisseld in peso. Dat leidde tot een vermogensverlies van maar liefst 75% voor de spaarders.

De grootste angst is een herhaling van dit doemscenario.

Bron: Decrypt

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!