bitcoin zuid korea BTC legalisering

Zuid-Koreanen betalen vanaf 2021 winstbelasting over Bitcoin (BTC)

Zuid-Korea gaat volgend jaar belasting heffen over de winst die men op bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies maakt, meldt de lokale media.

De belasting zal ook van toepassing zijn op bitcoin mining en de inkomsten uit Initial Coin Offerings (ICO’s).

Belasting op Bitcoin

Het Ministerie van Economische Zaken en Financiën van Zuid-Korea heeft de wijzigingen op de bestaande belastingwet voorgesteld, meldt Bitcoin.com. Hierin wordt nu, met steun van het ministerie van Informatie en Technologie, de Bitcoin industrie opgenomen.

In september zal het ministerie de amendementen (of: formele wijzigingen) indienen bij het parlement. Eenmaal goedgekeurd, zal de wet in 2021 in werking treden.

Hierdoor kunnen de autoriteiten winst op Bitcoin gaan belasten. Het is van toepassing op mensen die hun digitale assets verkopen voor fiat geld. Over het hodlen van Bitcoin betaal je door deze wetswijziging dus niet specifiek (extra) belasting.

De handel tussen cryptocurrencies blijft belastingvrij, en dit geldt ook voor handelaren die hun BTC met verlies verkopen.

“We zijn bezig met de herziening van vermogenswinstbelasting of andere inkomstenbelasting op de winst die wordt behaald door binnenlandse en buitenlandse investeerders bij de overdracht van virtuele activa.”

Ministerie van Strategie en Financiën

“De voorgestelde belastingwijziging zal in juli worden aangekondigd. In september wordt het vervolgens bij de vergadering voorgelegd”, voegde de ambtenaar eraan toe. De visie hierachter is dat ze “belasting willen heffen op de plekken waar inkomen is”.

Handhaving van regels

De Koreaanse regering heeft in het verleden al eerder geprobeerd om bitcoin te belasten. De regels werden echter niet gehandhaafd omdat verschillende ministeries het er niet over eens konden worden. Er was onenigheid of bitcoin wél of geen asset is.

Seung Seung-young, onderzoeker bij het Korea Regional Tax Institute, vertelde de lokale krant E Daily dat de geplande wet in zijn huidige vorm niet waterdicht is. Hij kan dus in zekere zin door investeerders ‘misbruikt’ worden:

“Als u zaken doet via een peer-to-peer transactie zonder een beurs te gebruiken, kun je de belastingheffing vermijden. En met IP-tracking (en er een groot aantal mensen is), zullen de administratieve kosten toenemen. Dan is het moeilijk om deze wet elke dag te handhaven.”

Daarnaast kunnen de traders hun vermogen ook aanhouden in stablecoins zoals Tether (USDT) alvorens het naar fiat geld om te zetten.

Heb je tot slot vragen over het nieuws of wil je meepraten? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!