De grootste gevaren voor Bitcoin in 2020 volgens Andreas Antonopoulos

De ondernemer, auteur en bitcoiner Andreas Antonopoulos deelt in een recente video zijn visie op de mogelijke gevaren voor bitcoin (BTC). De gevaren in 2020 en daarna.

Wat als regeringen maatregelen nemen tegen bitcoin?

Overheden kunnen natuurlijk op lokaal niveau bitcoin tegenwerken. In Nederland is het vanaf vandaag (21 mei) een stuk lastiger om als bitcoin bedrijf van de grond te komen.

De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn zorgt ervoor dat bedrijven meer informatie van hun klanten moet vragen, opslaan én delen als daar om gevraagd wordt.

In zijn video heeft Antonopoulos het over ‘sneaky politieke aanvallen” zoals de belastingstatus van bitcoin aanpassen of andere manieren die het naar de achtergrond drukken.

“Ik denk dat dit soort aanvallen een groot gedeelte van de middenklasse en investeerders kan vervreemden. Zij willen niet het risico nemen om tegen overheden in te gaan om bitcoin te gebruiken. “

Andreas Antonopoulos

Hij benadrukt ook dat in zijn beleving meer dan de helft van alle mensen nog altijd onder een totalitair, dictatoriaal of autoritair regime leven. Daar is tegen de overheid in gaan ”een kwestie van leven en dood.”

51% aanval

Een van de meest besproken mogelijke gevaren voor bitcoin is een 51%-aanval. Dat klinkt heel heftig, maar eigenlijk zijn dit soort aanvallen vooral nog in theorie mogelijk.

Door het Proof-of-Work consensusmechanisme is het in theorie mogelijk om met 51% van de hashrate het netwerk te ontwrichten. In de praktijk is dat echter niet aan de orde. Er is geen partij die ook maar in de buurt komt van een meerderheid.

Volgens Antonopoulos zijn deze aanvallen niet erg effectief.

“Zulke aanvallen zijn extreem duur, er is veel coördinatie voor nodig, het levert weinig voordelen op en kan relatie makkelijk worden gedwarsboomd. Door de hoge kosten, karige beloning en grote risico’s hebben we geen 51%-aanvallen gezien en ik denk niet dat we die gaan zien.”

Andreas Antonopoulos

Wat als er toch een aanval plaatsvindt?

Mocht er toch een 51%-aanval plaatsvinden, dan zal BTC dit overleven. Volgens Antonopoulos kunnen aanvallers weinig doen als het ze eenmaal is gelukt. Ze kunnen geen geld stelen en ook niet de regels veranderen. Ook is het niet mogelijk foutieve transacties goed te keuren.

Niet alleen miners valideren het netwerk, ook andere pionnen valideren transacties. Er zijn tienduizenden nodes die zelf de boel in de gaten houden.

Rampen

Maar wat als het elektriciteitsnetwerk er plots helemaal uitvalt? Uiteraard zal dat schade doen aan bitcoin. Dat geldt echter ook voor zo’n beetje alle (financiële) infrastructuur.

”Bitcoin zou het eerste ding zijn dat weer opduikt”, zegt Antonopoulos. Het decentrale karakter van bitcoin zorgt ervoor dat mensen overal ter wereld hun lokale infrastructuur weer op orde zullen brengen.

En mochten we echt nergens ter wereld meer bitcoin nodes en miners draaien, dan kunnen we via de Blockstream satteliet alsnog met bitcoin aan de slag. Het enige wat daar voor nodig is een schotel en hardware om te communiceren.

Antonopoulos: ”Bitcoin heeft alleen een communicatiemiddel nodig”. Idealiter is dat het wereldwijde internet, maar dat is niet (meer) noodzakelijk.

Wat denk jij? Kom gezellig langs op Telegram en praat mee!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!