‘Cryptowet’ gaat per 21 mei in voor Bitcoin bedrijven in Nederland

De Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn is per vandaag (21 mei) ingegaan. In de volksmond ook wel de cryptowet genoemd. Dat maakt de Nederlandsche Bank bekend op haar website.

De DNB houdt vanaf deze datum toezicht op aanbieders van cryptovaluta en wallets. Het zijn bedrijven die een product of dienst aanbieden waarbij een euro omgewisseld wordt in cryptovaluta en vice versa.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bestaande aanbieders die vóór vandaag (21 mei 2020) een concept-registratieaanvraag hebben ingediend, vallen onder de overgangsregeling van zes maanden. Deze partijen hebben dan tot en met 20 november 2020 om hun concept-aanvraag definitief te maken.

Nieuwe partijen kunnen géén gebruik maken van deze regeling en moeten direct een volledige aanvraag indienen.

Registratiekosten

Een registratie bij de DNB kost 5.000 euro per aanbieder. Maar stel dat een bedrijf een nieuwe bestuurder aanstelt na registratie, dan rekent de DNB daar nog 3.000 euro extra voor, zo staat in de Staatsbericht te lezen.

Naast de registratiekosten zijn er ook de toezichtkosten per jaar. Voor 2020 heeft de DNB deze kosten begroot op 1,7 miljoen euro in totaal.

In een eerdere nieuwsbrief gaat de DNB dieper in op de details van toezicht. Daarin maken ze een schatting van ‘minder dan 20.000 euro per aanbieder’ voor de rest van 2020. Daarbij is uitgegaan van 75 bedrijven die zich onder deze wet gaan registreren.

Marktvolgers hebben hier hun twijfels bij of dat aantal behaald wordt. Stel dat 20 bedrijven zich registreren, dan betekent dat er 85.000 euro per aanbieder aan kosten op hun bordje komt. De komende weken moet hier meer duidelijkheid over komen.

De DNB is van plan om in het nieuwe jaar (2021) de bruto omzet als maatstaf mee te laten wegen bij de berekening van de toezichtkosten.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 21 april de ‘cryptowet’ aangenomen, waarmee cryptobedrijven onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) gaan vallen.

Meer controle op geldstromen

Met deze wet wil de overheid meer controle over de fiat geldstromen die naar bitcoin beurzen vloeien. Alle transacties boven de €15.000 worden geregistreerd en komen in een database van de Financial Intelligence Unit, een onderdeel van het Ministerie van Justitie.

Brokers en exchanges vragen Nederlandse klanten momenteel al om meer informatie te geven over de herkomst van hun geld.

Onder meer Bitkassa en Get Bittr zijn gestopt vanwege de te strenge voorwaarden in de wet.

Bitcoin Magazine NL sprak eerder (26 april) met de DNB naar aanleiding van de Cryptowet (zie hieronder)

5 vragen aan DNB over cryptowet

1. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op dinsdag 21 april aangenomen. Wanneer gaat deze wet nu in?

‘Het Ministerie van Financiën moet een zogenaamd inwerkingstredingsbesluit publiceren. Wij weten ook nog niet precies wat de datum is, maar dit zal naar verwachting binnenkort zijn’.

2. Is er sprake van een overgangsregeling van 6 maanden voor bestaande aanbieders? Van en tot wanneer loopt deze regeling?

‘Klopt, die overgangsregeling gaat in op het moment dat de wet in werking treedt. Let wel: aanbieders die gebruik willen maken van de overgangsregeling, wat inhoudt dat diensten aangeboden blijven worden zonder dat de registratie heeft plaatsgevonden, moeten vóórdat de wet in werking treedt, een registratie hebben aangevraagd bij ons.

3. Er is onduidelijkheid over de werkelijke toezichtskosten. Minister Hoekstra gaf in het debat met de Eerste Kamer aan: de jaarlijkse toezichtskosten van 1,7 miljoen euro worden door de DNB niet herkend. Kunt u dit bevestigen?

‘De 1,7 miljoen euro komt uit onze begroting voor 2020 en dat getal klopt. Hoe dit precies uitwerkt per partij, is op dit moment nog niet precies duidelijk. Minister Hoekstra heeft in de tweede termijn van de Eerste Kamer gezegd dat het bedrag van 1,7 miljoen euro klopt. Voor de kosten van het doorlopende toezicht verwijs ik naar deze link op onze website.’

Uitgaande van 50 registraties, is er sprake van 34.000 euro aan toezichtskosten per registratie in het eerste jaar. In het verslag van het Eerste Kamer debat, waarbij de wijziging van de vierde anti-witwasrichtlijn is behandeld, zegt Hoekstra letterlijk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Minister Hoekstra (Financiën, CDA)”]’Maar voor de goede orde: die 1,7 miljoen euro is voor het eerste jaar, waarbij de verwachting is dat er aan dat soort toezichtkosten opstartkosten vastzitten, ook voor de toezichthouder zelf’. [/penci_blockquote]

De eerder begrote post van 1,7 miljoen euro houdt hiermee stand, zo is uit de woorden van de DNB op te maken.

4. Moeten buitenlandse aanbieders die Nederlandse klanten bedienen zich ook registreren bij de DNB? Als ze specifiek klanten informeren met een Nederlandstalige webpagina bijvoorbeeld?

‘Klopt. Als ze zich richten op de Nederlandse markt, moeten ze zich registreren bij DNB. Het hebben van een website in het Nederlands is inderdaad een indicatie hiervan’.

5. Hoeveel partijen hebben zich al geregistreerd en kun je dit register met ons delen? Wanneer komt het register online?

‘Omdat de wet nog niet in werking is getreden, hebben nog geen partijen zich geregistreerd. Wel heeft zich een (klein) aantal partijen gemeld met een concept-registratie, die mogelijkheid bieden wij sinds december’.

Interview Simon Lelieveldt

Vrijdag werd bekend dat de bitcoin spaardienst Get Bittr de handdoek in de ring gooit vanwege ’te strenge eisen in de wet’.

Wil je meer weten over de de nieuwe ‘cryptowet’? Luister dan de Hup Bitcoin Podcast met Simon Lelieveldt, een expert op het gebied van bancaire regelgeving en compliance.

Lees in dit artikel wat de ‘cryptowet’ betekent voor aanbieders van bitcoin en andere cryptovaluta.

Lees meer over:
cryptowetDNB

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...