Bitcoin BTC update koers prijs

Dit zijn de 6 grootste misverstanden over Bitcoin mét antwoorden

Bitcoin is voor een leek moeilijk te begrijpen. Althans, je hoort vaak dat Bitcoin complexe materie is. Maar Bitcoin kan ook heel makkelijk zijn. Het is een nieuw soort geld, gebaseerd op een consensus waarbij iedereen dezelfde spelregels gebruikt én deze controleert. Daardoor kan niemand (ook banken niet) geld bijmaken of oneerlijk doen. Iedereen heeft immers baat bij een gezond (monetair) beleid.

Toch zijn er veel misverstanden over Bitcoin. Want niet iedereen doet maanden, zo niet jaren onderzoek naar de cryptomunt om alle facetten van economie, filosofie, technologie en cryptografie tot sociologie te leren begrijpen.

In dit artikel houden we het juist wat oppervlakkiger en kijken we juist naar de grootste misstanden die er bestaan over Bitcoin.

1. ‘Bitcoin lost geen problemen op vergeleken met goud’

Onjuist. Want in tegenstelling tot goud is Bitcoin makkelijk te versturen en makkelijk te beveiligen. Ook is het makkelijk om in kleine stukjes op te delen en is het ten vierde makkelijk te verifiëren (met jouw eigen node). Iets dat je met een goudklompje niet kunt doen.

Tegelijkertijd weet je van Bitcoin exact hoeveel er van is.

2. ‘Early adopters komen oneerlijk aan hun geld’

Een early adopter heeft de kans gehad om veel meer BTC te verzamelen tegen een lagere prijs. Deze constatering is juist, maar vaak wordt hierbij iets vergeten.

Hoe eerder je BTC kocht, hoe meer risico’s eraan hingen. ‘Vroeger’ waren er nog geen goede wallets, was de hashrate enorm veel lager en dus de veiligheid minder en had de cryptomunt zichzelf nog niet bewezen. Hoe langer Bitcoin blijft bestaan, hoe krachtiger het wordt.

Hoe eerder je BTC kocht, hoe meer risico je hiervoor nam. En dit vertrouwen in de cryptomunt betaalt zich in de jaren die daarop volgen uit.

3. ’21 miljoen BTC is niet genoeg voor de wereld’

Een Bitcoin is op te delen tot op acht decimalen. Er zijn in totaal 2.099.999.997.690.000 ‘atomic units’ te verdelen binnen het ecosysteem. Dat komt neer op 2 quadrillion deeltjes. Is dat niet genoeg?

De waarde van 1 Bitcoin representeert 100,000,000 satoshi’s. In andere woorden: je kunt Bitcoin tot 108 keer opdelen .

4. ‘Je private key is gewoon een bestandje. Die kun je kopiëren om meer geld te krijgen’

Dit is onjuist. Jouw BTC staat in de blockchain. De private key is (zoals de naam al zegt) de sleutel waarmee je toegang krijgt tot de BTC waar je recht op hebt.

De blockchain is een reeks van kluisjes waar jouw BTC in ligt. De private key is de sleutel om jouw specifieke kluisje mee open te maken.

Je kunt de sleutel wel kopiëren, maar in wezen is jouw BTC dan juist minder goed bewaard. En je kunt niet meer uitgeven dan dat je hebt.

5. ‘Bitcoin is geld voor criminelen’

Nee! Bitcoin is geld voor iedereen. Het is neutraal, transparant en discrimineert niet. En ja, dit zijn eigenschappen die voor een crimineel erg aantrekkelijk zijn. Maar criminelen gebruiken toch ook internet, de snelweg en gordijnen.

Bitcoin is de meest neutrale manier om waarde over te dragen. En het overdragen van waarde an sich is niet strafbaar of fout. De manier hoe je aan deze waarde komt (door te werken of door criminele activiteiten) kan dit wel zijn. Maar dat heeft dan weer niets met Bitcoin zelf te maken.

6. ‘Miners en ontwikkelaars kunnen voordelen halen uit hun positie’

De eigenschappen van Bitcoin kunnen niet zomaar en onrechtmatig worden gewijzigd zolang het grootste deel van de economie van bitcoin gebruik maakt van wallets met full nodes. Transacties zijn onomkeerbaar en niet te censureren zolang er geen (groep van) miners is met meer dan 50% van de rekenkracht.

Er zijn een aantal dingen die geld goed maken. Want geld is goed als niemand:

  • uit het niets nieuw geld kan maken;
  • twee keer dezelfde munt kan uitgegeven;
  • BTC kan overmaken zonder de private key te hebben;
  • een van de andere regels overtreedt die het systeem laten werken (moeilijkheidsgraad, Proof of Work, et. cetera).

Deze regels definiëren bitcoin. En met een full node worden de spelregels van bitcoin geverifieerd. Elke transactie die deze regels overtreedt, is geen geldige transactie. En daar kun jij zelf aan meedoen.

Hou je vragen over? Kom eens langs in onze Telegram chat en stel je vraag!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!