bitcoin BTC mixer

Bitcoin (BTC) mixers op Dark web veel populairder, blijkt uit onderzoek

Het gebruik van Bitcoin (BTC) mixers op het Dark web neemt opvallend toe, blijkt uit een nieuw onderzoek van Crystal Blockchain. Dat is het onderzoeksteam van mining fabrikant Bitfury.

Bitcoin (BTC) mixers

Met een mixer gooi je als het ware een aantal Bitcoin transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar. Dit maakt het moeilijker om jouw bitcoin op het netwerk te volgen. Een van de belangrijkste toepassingen is een CoinJoin.

Iedereen die meedoet doet een eigen bitcoin transactie. En aan het einde van de rit komen alle BTC netjes aan op het juiste adres.

De transactie laat echter geen duidelijk spoor achter naar het bitcoin adres waar het vandaan kwam, zo zorg je ervoor dat er minder informatie beschikbaar is over jouw adressen en transactiegeschiedenis.

In kwartaal één in 2019 was er sprake van 1% van ‘dark web entiteiten’ die gebruik maken van een bitcoin mixer. In het afgelopen kwartaal dit jaar is dat percentage toegenomen naar 20%.

Anderzijds stuurt deze entiteiten ook minder Bitcoin naar cryptobeurzen: van 24% in Q1 2019 naar 13% in Q1 2020.

Volgens de onderzoekers is dit een gevolg van strengere wet – en regelgeving. Steeds meer beurzen hanteren know-your-customer en anti-money-laundering procedures. 

Dark web transacties

Ook in absolute zin is er veel meer BTC naar mixers gestuurd. 790 BTC in kwartaal één van 2019 tegenover 7.946 BTC in de eerste drie maanden van 2020. Ook het volume nam toe van 3 miljoen dollar naar 67 miljoen dollar.

Het aantal BTC dat men – na het mixen – daadwerkelijk ontving schoot ook omhoog: 288 BTC in Q1 2020 tegenover 106 BTC in Q1 2019.

In absolute zin $2 miljoen tegenover $400.000, een verschil dat deels te verklaren door een hogere bitcoin prijs begin 2020 in vergelijking met begin 2019.


Dark web entiteiten ontvangen ook BTC zonder dat er een mixer aan te pas komt. Opvallend is dat dan het aantal ontvangen BTC de afgelopen 12 maanden is afgenomen.

Dat zou betekenen dat alternatieve cryptovaluta zoals privacycoins in opkomst zijn.

Cryptowet

Mixers zijn een doorn in het oog van autoriteiten, zo zijn er een aantal gevallen bekend waarbij witwassers of hackers mixers gebruiken om hun Bitcoin te anonimiseren.

Binnen de nieuwe Nederlandse cryptowet valt ‘mixing’ ook binnen de categorie ‘verdachte transacties’. De Financial Intelligence Unit, een onderdeel van het ministerie van Justitie, verzamelt en analyseert verdachte transacties met cryptovaluta.

Uit eerder onderzoek blijkt dat er bij minder dan 1% van de Bitcoin transacties sprake is van gelden gerelateerd aan criminele activiteiten.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!