‘Bitcoin (BTC) netwerk verbruikt net zoveel energie als Israël’

Het verbruik van energie door het bitcoin netwerk is met 24% gedaald na de halving. Dat blijkt uit data van Digiconomist. Ondanks die daling verbruikt de hardware die strijdt om nieuwe bitcoin nog aardig wat energie: ongeveer net zoveel als het land Israël.

Oude hardware

Door de ingebakken halvering van de block subsidie voor miners wordt bitcoin steeds trager uitgegeven (het inflatiecijfer verandert). Om de 210.000 blocks (~4 jaar) gaat die subsidie door de helft.

Dat zorgt er voor dat oudere hardware op termijn niet meer winstgevend is. Dat is de waarschijnlijke verklaring voor de daling van het energieverbruik. De efficiënte miners blijven over.

Een bitcoin transactie kost volgens Digiconomist ook relatief veel energie. Het zou gaan om 18 dagen energiegebruik van een gemiddelde Amerikaans huishouden.

Dat is overigens geen eerlijke vergelijking, want bitcoin miners doen meer dan alleen transacties verwerken. Zij zijn ook belangrijk voor de veiligheid van het netwerk.

De oudere hardware wordt volgens Digiconomist direct gedumpt als het niet meer winstgevend is.

Bitcoin en energie

Het energiegebruik van het bitcoin netwerk is een populaire stok om bitcoin mee te slaan. Het zou energieverspilling zijn, maar uit veel data blijkt dat de industrie behoorlijk groen is.

Energie is in de regel de grootste kostenpost voor miners, mede daarom kiezen zij dus voor plekken met goedkope energie. Vaak is dat ook op plekken waar er een energieoverschot is, anders is het immers niet goedkoop.

Je zult niet snel een winstgevend datacentrum voor bitcoin mining in het centrum van Amsterdam of Rotterdam zien. Daar is de vraag naar energie te hoog en dus de prijs te hoog.

Bitcoin werkt op basis van een Proof of Work-systeem. De enige eis die het netwerk stelt is dat je bewijs van werken levert. Dat werk wordt gedaan door hardware die energie gebruikt.

Wat je van dat energieverbruik vindt is aan jezelf, maar hier op de redactie vinden we het wel een mooie investering: gebruik van energie om een nieuw soort decentraal geld te laten werken klinkt niet als een verkeerde deal.

Er zijn ook (kleine) initiatieven om afval bij het verstoken van olie om te zetten naar energie voor bitcoin miners.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!