Wat is Bitcoin?

Wat is bitcoin, lees hier alles wat je moet weten over Bitcoin BTC.

Bitcoin is de eerste cryptomunt die ooit op de markt is gebracht en heeft als doel om valuta te onttrekken aan centrale autoriteiten zoals banken en overheden. Het functioneert als een onafhankelijk netwerk dat blockchain-technologie gebruikt om transacties te verifiëren en uit te voeren.

Dit proces vindt plaats via het zogenaamde mining-principe, waarbij Bitcoin-miners hun apparatuur inzetten om complexe rekensommen op te lossen. Wie dit succesvol doet, voegt een nieuw blok met informatie toe aan de Bitcoin blockchain en ontvangt als beloning Bitcoin.

Belangrijkste technische aspecten van Bitcoin

  • Bitcoin is gecreëerd door Satoshi Nakamoto, een onbekende ontwikkelaar of groep van ontwikkelaars.
  • Het eerste blok van de Bitcoin blockchain werd gegenereerd op 3 januari 2009. Enkele dagen later verstuurde Satoshi Nakamoto de allereerste transactie.
  • De blockchain fungeert als een openbaar logboek waarin alle transacties worden vastgelegd. Omdat niemand dit logboek zomaar kan aanpassen, is het netwerk volledig gedecentraliseerd.

BTC prijs statistieken

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin maakt volledig gebruik van blockchain-technologie en het proof-of-work-systeem. Dit betekent dat informatie over transacties wordt opgeslagen in een openbaar logboek en gecontroleerd door ‘nodes’. Een node is een miner die met een computer bijdraagt aan het algoritme van de blockchain.

Hoewel alles openbaar inzichtelijk is, betekent dit niet dat het versturen van transacties onveilig is. De complexe algoritmes maken het praktisch onmogelijk om het netwerk te hacken of de controle over te nemen. Tot op heden heeft er dan ook geen Bitcoin-hack plaatsgevonden.

Tegenwoordig zijn er diverse methoden om eenvoudig Bitcoin te ontvangen en te versturen, bijvoorbeeld via de software van exchanges. De oorspronkelijke Bitcoin-wallet bestaat uit twee sleutels: een public key en een private key. Dit systeem wordt veel gebruikt voor het versturen van versleutelde berichten en transacties.

Je private key is de sleutel tot jouw blockchain-wallet, waarmee je toegang krijgt tot je eigen Bitcoin. Het is cruciaal om je private key geheim te houden, bijvoorbeeld door deze alleen fysiek op te schrijven en veilig op te slaan. Public keys daarentegen zijn openbaar en stellen je in staat een blockchain-adres te creëren waar andere Bitcoin-gebruikers BTC naartoe kunnen sturen.

Hoe werkt het minen van Bitcoin?

Het minen van het netwerk zorgt ervoor dat transacties consequent worden verwerkt en het netwerk actueel blijft. Bij Bitcoin moeten miners ingewikkelde algoritmes oplossen, wat resulteert in de toevoeging van een nieuw blok aan de blockchain ongeveer elke tien minuten.

Bitcoin mining draagt ook bij aan de toevoeging van nieuwe Bitcoins aan het netwerk. Wanneer een miner een nieuw blok genereert, ontvangt hij als beloning Bitcoins. De hoogte van deze beloning is al vanaf het begin van Bitcoin vastgelegd.

Er zijn in totaal 21 miljoen Bitcoins, maar nog niet alle coins zijn momenteel in het netwerk beschikbaar. Tot het jaar 2140 zullen de laatste nieuwe Bitcoins worden uitgegeven aan miners. Elke vier jaar vindt er een zogenaamde Bitcoin halving plaats, waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd.

bitcoin circulatie
De blauwe lijn toont het aantal Bitcoins in omloop. Bron: Blockchain.com

Dit zou kunnen suggereren dat Bitcoin minen minder rendabel wordt, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Het idee achter de afnemende beloningen is dat dit wordt gecompenseerd door de waardestijging van Bitcoin en de transactiekosten die miners eveneens ontvangen.

Techniek achter Bitcoin mining

Bitcoin mining gebruikt het SHA256 hashing-algoritme, waarbij alle actieve miners proberen een hash te genereren die overeenkomt met de door Bitcoin vastgestelde doel-hash. De eerste miner die hierin slaagt, creëert een nieuw blok en ontvangt hiervoor beloningen. Het oplossen van deze hash wordt steeds complexer, wat resulteert in de noodzaak voor krachtige hardware, zoals grafische kaarten. Dit leidt tot hoge energiekosten.

Hoe wordt Bitcoin gebruikt?

Bitcoin is in 2009 opgericht met als doel de financiële wereld te hervormen en consumenten een alternatief te bieden om minder afhankelijk te zijn van grote centrale partijen zoals banken. Dit kwam voort uit de kredietcrisis van 2008, die een hoogtepunt bereikte door de risicovolle praktijken van grote financiële instellingen in de Verenigde Staten.

In de daaropvolgende jaren vonden de eerste betalingen met Bitcoin plaats. Een bekend voorbeeld is de aankoop van twee pizza’s in 2010 door een Bitcoin-gebruiker voor 10.000 Bitcoin. Ondanks deze vroege transacties is Bitcoin echter niet uitgegroeid tot een wijdverbreid betaalmiddel.

Betalingen

Bij betalingen met Bitcoin speelt de snelheid van het netwerk een probleem. Soms kan het meer dan een halfuur duren voordat een transactie volledig is verwerkt. Vooral de onzekerheid over de snelheid waarmee een transactie definitief wordt goedgekeurd, maakt Bitcoin minder geschikt voor alledaagse transacties zoals het afrekenen van een kopje koffie op het terras.

Bij grotere betalingen waarbij tijd geen rol speelt, wordt Bitcoin echter steeds vaker geaccepteerd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Tesla, dat een tijdlang Bitcoin accepteerde voor het afrekenen van auto’s. Tesla heeft dit beleid echter teruggedraaid vanwege zorgen over de impact van Bitcoin mining op het milieu.

Opslag als digitaal goud

Tegenwoordig is de meest populaire toepassing van Bitcoin die van een investering. Dit is interessant voor traders die op korte termijn winst willen maken met cryptocurrency, maar ook zeker voor de lange termijn opslag van geld. De term ‘digitaal goud’ wordt hiervoor vaak gebruikt.

Dit komt mede door de beperkte beschikbaarheid van Bitcoin, met een maximum van 21 miljoen coins die steeds langzamer vrijkomen, vergelijkbaar met de kenmerken van fysiek goud.

Nationale valuta

Niet alleen consumenten, maar ook hele landen zoeken naar manieren om minder afhankelijk te zijn van grote financiële instellingen. El Salvador is hier een prominent voorbeeld van. Het land, dat eerder alleen de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel erkende, heeft in 2021 Bitcoin toegevoegd.

El Salvador streeft met de acceptatie van Bitcoin naar het aantrekken van grote cryptoprojecten. Er zijn al grote initiatieven gestart om Bitcoin te minen met duurzame energie. Het land biedt bovendien burgerschap aan iedereen die investeert in Bitcoin en bijdraagt aan de faciliteiten in El Salvador.

Is Bitcoin een goede investering? De voor- en nadelen van Bitcoin

Voor veel consumenten is Bitcoin voornamelijk een investering. Ze proberen op korte of lange termijn hun geld meer waard te laten worden met behulp van Bitcoin. Is Bitcoin op dit moment nog een goede investering? Ontdek alles over de voor- en nadelen van Bitcoin.

Voordelen

  • Grote winstpotentieel: De Bitcoin koers is zeer volatiel, wat inhoudt dat er grote schommelingen in de prijs kunnen optreden. Dit biedt de mogelijkheid tot het behalen van aanzienlijke winsten wanneer de koers weer stijgt.
  • Beperkt aantal BTC: Het gelimiteerde aantal beschikbare coins zorgt ervoor dat het aanbod beperkt blijft terwijl de vraag kan toenemen. Hierdoor kan de waarde van Bitcoin op lange termijn aanzienlijk stijgen.
  • Veiligheid van de cryptocurrency: Bitcoin is de oudste en meest betrouwbare cryptomunt op de markt. Het heeft het veiligste netwerk dankzij het robuuste Proof-of-Work systeem en heeft nooit te maken gehad met hacks of andere veiligheidsproblemen.
  • Gedecentraliseerd netwerk: Bitcoin is het meest gedecentraliseerde netwerk in de wereld van cryptocurrency. Dit betekent dat niemand het netwerk eenzijdig kan aanpassen. De regels voor het uitgeven van nieuwe Bitcoin staan vast voor de komende honderd jaar. Er is geen centrale bank die, zoals bij traditionele valuta, geld kan bijdrukken, waardoor inflatie bij Bitcoin uitgesloten is.

Nadelen

  • Wetgeving: Overheden weten sinds de opkomst van de cryptomarkt vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Er is weinig regulatie, waardoor investeerders weinig bescherming genieten. Deze onzekerheid kan versterkt worden doordat overheden op elk moment nieuwe regels kunnen invoeren.
  • Impact op het klimaat: De grootste kritiek op het Bitcoin-netwerk betreft de impact op het klimaat. Het minen van Bitcoin verbruikt zoveel energie dat deze zorgen gerechtvaardigd lijken. Tegelijkertijd stimuleert Bitcoin de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.
  • Belastingregels: Op dit moment betaal je in Nederland belasting over Bitcoin in box 3. Hierbij moet je de waarde van de Bitcoin opgeven op 1 januari. Daarbij wordt geen rekening gehouden met eventuele fluctuaties door het jaar heen, waardoor je soms hoge belastingen moet betalen terwijl je portfolio alweer flink gezakt kan zijn.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en andere cryptocurrency?

Bitcoin was de eerste cryptomunt die is ontwikkeld, en sindsdien zijn er duizenden andere munten op de markt verschenen. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Decentralisatie

Het meest opvallende verschil tussen Bitcoin en bijna alle andere cryptocurrencies is de mate van decentralisatie. Bitcoin heeft een systeem waarbij niemand het netwerk kan controleren of aanpassen. Terwijl de op één na grootste cryptocurrency, Ethereum, recent grote veranderingen heeft ondergaan, blijft Bitcoin trouw aan de oorspronkelijke whitepaper van Satoshi Nakamoto.

Technische mogelijkheden

Bitcoin heeft beperkte mogelijkheden, wat zowel als voor- als nadeel gezien kan worden. Andere cryptomunten zoals Ethereum bieden veel meer mogelijkheden, zoals smart contracts, NFT’s, dApps en tokens. Hierdoor brengen ze meer functionaliteiten naar de blockchain-technologie, maar wijken ze mogelijk af van het originele idee achter Bitcoin.

Proof-of-Work vs. nieuwe consensus

Bitcoin gebruikt het proof-of-work-systeem, waarbij miners complexe algoritmes moeten oplossen. Dit draagt bij aan de veiligheid en decentralisatie van het netwerk, maar heeft ook nadelen, zoals een trager netwerk en transactiekosten. Andere cryptocurrencies gebruiken steeds vaker Proof-of-Stake of andere consensusmechanismen, die sneller zijn maar op het gebied van veiligheid en decentralisatie uitdagingen kennen.

Schaalbaarheid

Een groot probleem van het Bitcoin-netwerk is de schaalbaarheid. Meer transacties betekenen een drukker netwerk, wat leidt tot tragere en duurdere transacties. Nieuwere cryptomunten hebben systemen ontwikkeld die transacties anders verwerken. Er wordt vaak kritiek geuit op Bitcoin omdat het niet schaalbaar genoeg zou zijn voor massaal wereldwijd gebruik.

Info over de regulering van Bitcoin

Voor overheden blijkt het een uitdaging om tot een effectieve regulering van Bitcoin te komen. De decentrale aard van Bitcoin maakt dat een verbod weinig zin heeft; het netwerk blijft immers functioneren zolang er actieve Bitcoin-miners zijn. Desondanks streven overheden naar regulering, vanwege de vermeende frequente toepassing van cryptocurrency bij witwassen, oplichting en illegale online activiteiten.

In 2023 heeft het Europees Parlement ingestemd met twee belangrijke wetgevingspakketten op het gebied van cryptocurrency. Met de ‘Markets in Crypto Assets Regulation (MICA)’ beoogt men vooral crypto-gebruikers beter te informeren om fraude te voorkomen. Dit houdt in dat crypto-exchanges en andere platformen verplicht worden hun klanten duidelijker te informeren over de gebruikte technologie en de risico’s binnen de cryptomarkt.

Het ‘Transfer of Funds Regulation (TFR)-pakket’ richt zich op het bestrijden van illegale activiteiten die via cryptocurrency plaatsvinden. Hierdoor krijgen crypto-exchanges een rol die meer vergelijkbaar is met die van banken, waarbij ze verplicht worden verdachte transacties actief op te sporen en te melden.

Deze Europese regelgeving wordt ook in Nederland geïmplementeerd. Voordat deze van kracht wordt, zal het pakket echter eerst door de Nederlandse politiek behandeld worden om tot passende nationale wetgeving te komen.

In Nederland leidt dit ertoe dat cryptobedrijven onder toezicht komen te staan van de Autoriteit Financiële Markten. De Nederlandsche Bank speelt ook een belangrijke rol, met name bij de controle van stablecoins.

Hoe kan je Bitcoin kopen?

In Nederland kun je Bitcoin aanschaffen via gereguleerde brokers en exchanges. De keuze voor een specifieke broker of exchange hangt voornamelijk af van je ervaring op de cryptomarkt. Er zijn platforms waar je eenvoudig Bitcoin kunt kopen door aan te geven hoeveel BTC je wilt ontvangen en vervolgens de transactie te voltooien. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf actief te handelen door orders te plaatsen.

Coinbase is in Nederland een van de populairste platforms. Dit platform biedt zowel een eenvoudige koopoptie voor beginners, waarmee je snel Bitcoin kunt aanschaffen, als een geavanceerd handelsplatform voor ervaren traders die meer mogelijkheden zoeken. Voor Nederlandse gebruikers is het handig om te weten dat je op Coinbase Bitcoin kan kopen met iDEAL.

 

Bitcoin Samengevat

Bitcoin heeft de cryptocurrency-markt in gang gezet en staat nog altijd aan de top als de meest waardevolle, veiligste en meest betrouwbare cryptomunt. Het robuuste mining-systeem waarborgt de beveiliging van het netwerk en biedt duidelijkheid over de distributie van nieuwe Bitcoins voor de komende decennia.

De cryptomunt wordt voornamelijk gebruikt als investering. Er zijn grofweg twee soorten investeerders: traders die op korte termijn winst willen maken op kleine koersschommelingen, en investeerders die Bitcoin beschouwen als digitaal goud. Deze laatste groep gelooft dat Bitcoin, vanwege het beperkte aanbod, op de lange termijn aanzienlijk in waarde zal stijgen.

In Nederland is het veilig en legaal om in Bitcoin te investeren, hoewel het nog niet veel wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Recent zijn in Europa nieuwe wetten ingevoerd voor de regulering van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Deze wetten zijn vooral gericht op het tegengaan van illegale activiteiten en hebben nog geen grote invloed op het gebruik van Bitcoin voor reguliere investeerders.

Veelgestelde vragen over Bitcoin

Wat kun je met Bitcoin?

Is het veilig om met Bitcoin te betalen?

Wat kun je kopen met Bitcoin?

Hoeveel Bitcoins zijn er in totaal?

Wat is de huidige Bitcoin koers?

Hoe kun je gemakkelijk Bitcoin kopen?