hack bitcoin btc scam sluiting

Hacker verkoopt data 40 miljoen gebruikers voor 0,85 Bitcoin (BTC)

Een hacker heeft data van 40 miljoen gebruikers van de app Wishbone buitgemaakt, zo bericht ZDNet. In ruil voor de data wil hij 0,85 Bitcoin (BTC), omgerekend $8.000 tegen de huidige koers.

Wishbone is een populaire app om online polls te houden.

Hackers

Het zou gaan om de bekende hacker ShinyHunters, die de hack opeist. Het gaat om een uitgebreide set aan data: telefoonnummers, email-adressen, gebruikersnamen, locaties en versleutelde wachtwoorden. De wachtwoorden zijn versleuteld met een hashing methode MD5.

Hack eerder dit jaar

De hacker zegt de data eerder dit jaar al gestolen is. De data die te koop staat lijkt dit te bevestigen: het gaat om registraties en inlogdata tot en met januari 2020. Het is onduidelijk of de verkoper van de data ook de hacker is.

Volgens ZDNet heeft de verkoper momenteel tientallen andere databases online staan. Meer dan 1,5 miljard verschillende gegevens staan bij elkaar te koop.

De meeste databases zijn van oudere hacks. Dit is overigens niet de eerste keer dat Wishbone wordt gehackt. In 2017 wist een cybercrimineel gegevens van 2,2 miljoen gebruikers te stelen.

Nieuwe data

De gebruikersdata uit het voorbeeld is nog niet eerder gelekt. ZDNet heeft dat bevestigd met behulp van de site Have I Been Pwned.

Die website is handig om zo nu en dan te gebruiken. Het platform houdt een database bij van gelekte gegeven. Staan jouw email en wachtwoord er tussen? Dan is het aan te raden heel snel de boel te veranderen en dicht te timmeren.

Bitcoin als tool

Een bitcoin transactie is een handige manier om een betaling te doen waar je geen toestemming voor kunt vragen. Bij een banktransactie ben je immers altijd afhankelijk van je bank.

Deze eigenschap zorgt ervoor dat bitcoin geschikt is voor iedereen overal ter wereld. Je koelkast, je betaling aan een familielid in Azië en ook criminelen.

Volgens de cijfers van onderzoeksbureau Elliptic is minder dan 1% van bitcoin transacties te koppelen aan criminaliteit.

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!