Hacker verkoopt data 40 miljoen gebruikers voor 0,85 Bitcoin (BTC)

Een hacker heeft data van 40 miljoen gebruikers van de app Wishbone buitgemaakt, zo bericht ZDNet. In ruil voor de data wil hij 0,85 Bitcoin (BTC), omgerekend $8.000 tegen de huidige koers.

Wishbone is een populaire app om online polls te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hackers

Het zou gaan om de bekende hacker ShinyHunters, die de hack opeist. Het gaat om een uitgebreide set aan data: telefoonnummers, email-adressen, gebruikersnamen, locaties en versleutelde wachtwoorden. De wachtwoorden zijn versleuteld met een hashing methode MD5.

Hacker verkoopt data 40 miljoen gebruikers voor 0,85 Bitcoin (BTC)

Hack eerder dit jaar

De hacker zegt de data eerder dit jaar al gestolen is. De data die te koop staat lijkt dit te bevestigen: het gaat om registraties en inlogdata tot en met januari 2020. Het is onduidelijk of de verkoper van de data ook de hacker is.

Volgens ZDNet heeft de verkoper momenteel tientallen andere databases online staan. Meer dan 1,5 miljard verschillende gegevens staan bij elkaar te koop.

De meeste databases zijn van oudere hacks. Dit is overigens niet de eerste keer dat Wishbone wordt gehackt. In 2017 wist een cybercrimineel gegevens van 2,2 miljoen gebruikers te stelen.

Nieuwe data

De gebruikersdata uit het voorbeeld is nog niet eerder gelekt. ZDNet heeft dat bevestigd met behulp van de site Have I Been Pwned.

Die website is handig om zo nu en dan te gebruiken. Het platform houdt een database bij van gelekte gegeven. Staan jouw email en wachtwoord er tussen? Dan is het aan te raden heel snel de boel te veranderen en dicht te timmeren.

Bitcoin als tool

Een bitcoin transactie is een handige manier om een betaling te doen waar je geen toestemming voor kunt vragen. Bij een banktransactie ben je immers altijd afhankelijk van je bank.

Deze eigenschap zorgt ervoor dat bitcoin geschikt is voor iedereen overal ter wereld. Je koelkast, je betaling aan een familielid in Azië en ook criminelen.

Volgens de cijfers van onderzoeksbureau Elliptic is minder dan 1% van bitcoin transacties te koppelen aan criminaliteit.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdatamisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.